2023. július 2., vasárnap

NAGYOBB FIZETÉS, KEVESEBB MUNKA – TÉNYLEG MAGÁNISKOLÁKBA ÁRAMLANAK A TANÁROK?

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.07.02.


Dóra 15 év után, Márton két év után hagyja ott a közoktatást, de mivel tanítani szeretnének, ezért magániskolába mennek szeptembertől. Az Alapítványi és Magániskolák egyesületének társelnöke szerint téves az a kép, hogy a magániskolák a gazdag iskolák. De vajon miben más egy magániskola egy államihoz képest, és hányan távozhatnak a közoktatásból, ha elfogadják a státusztörvényt?



„Már megszoktam, hogy az anyagi megbecsültség hiányzik. Amíg házasságban éltem, addig a hobbim volt a közoktatásban dolgozni, de három éve elváltam. Így is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy angoltanárként van lehetőségem magánórákat adni” – mondta a Telexnek Török Dóra, aki 15 évig tanított angolt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban, szeptembertől viszont az alapítványi fenntartású Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban folytatja. Az Orchidea általános iskolában a legnagyobb osztályban 20 gyerek van, a gimnáziumi osztályok átlagosan 13 fősek, Török Dóra fizetése pedig másfélszeresére fog emelkedni.

Az elmúlt hetekben bejárta a sajtót az a tabló, amin a Karinthy Gimnázium 17, ebben a tanévben távozó tanára közösen búcsúzik az iskolától. Nem a Karinthy az egyetlen iskola, ahonnan többen mondtak fel idén. A jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök egykori iskolája is komoly tanárhiánnyal küzd. A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 2023 szeptemberétől keres határozatlan időre magyar nyelv és irodalom, matematika, fizika, kémia, biológia és informatika szakos tanárokat, és ráadásként egy iskolapszichológust is. Emellett az általános iskolájukba is keresnek két tanítót, és egy technika/bármely, illetve egy matematika/bármely szakos tanárt. Egy budapesti általános iskolában pedig a tanárhiány miatt az iskola vezetése vészforgatókönyvvel készül az őszre.

Az év végén távozó tanárok létszáma valószínűleg nőni fog, ha a kormány valóban elfogadja a tanárok új jogállásáról szóló státusztörvényt. Ugyanis csaknem ötezer pedagógus jelezte, ha ez megtörténik, elhagyják a pályát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: ez az aktív pedagógusoknak csak a három százaléka. A kormány tehát nem készül arra, hogy tömegesen mondanának fel a pedagógusok.

És ugyan a távozó tanárok egy része teljesen kilép az oktatásból, sokan vannak, akik csak a közoktatásból mennek el akár egyházi, akár magániskolákba vagy éppen a magántanítást választják. Megnéztük, miben kínál mást egy magániskola, tanárok mondták el, ők miért döntöttek a váltás mellett. Néhány ismertebb alapítványi iskola igazgatóját kérdeztünk arról, érzékelhető-e, hogy az állami szférából kilépő tanárok a több fizetés és a nagyobb szabadság reményében hozzájuk jelentkeznek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.