2023. július 3., hétfő

HANGOSKODÓK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.03.


Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter reagált Orbán Bild-béli interjújára, amelyben – mint emlékezhetünk – a mi kedves vezetőnk azt találta mondani, hogy Ukrajna nem szuverén állam, és úgysem győzhet a háborúban, mert elfogynak a katonái. (Értsd, a nyájas Putyin mind egy szálig kiirtja őket.) Az ukrán külügyes az olyan ember lemondó legyintésével válaszolt, aki már halálosan unja Orbán ordítását, és nem is tartja arra érdemesnek, hogy érdemben válaszoljon rá, mert minek. Azt felelte Kuleba külügyes, hogy bla-bla-bla.

Ahogyan egy visítozó, kantáros rövidnadrágos, toporzékoló gyereknek lehet, akihez normálisan már nem lehet beszélni, mert egész létezése arra épül, hogy a cirkusszal, amit permanensen előad, fölhívja magára a figyelmet. Hisztinek is nevezhetnénk, amikor toppogva és bömbölve követeli a kiscsávó, amit szeretne, de egy idő után már azzal is megelégszik, ha ránéznek. Ebben az állapotban a hangerő a lényeges, a mindent teleordítás, az a meggyőződés, hogy aki hangosabb, annak igaza lesz. A dolgok azonban nem egészen így működnek.

Ismerjük ezt a típust. Például Gáspár Győző és becses családja régebben azzal szerzett nézettséget a televízióban, hogy papa, mama, gyerekek egyfolytában üvöltöttek, de nem az ő, hanem a tévézők nyomora volt az, hogy ezzel a produkcióval milliós nézettséget lehetett elérni. Ha úgy tetszik, már ekkor látszott a magyar társadalmon a lehangoló nívó, és egyben az is a figyelmes szemlélő számára, hogyan lehet politikailag megszólítani őket. Régebben – mint most a Fidesz is – erre épült Goebbels propagandája.

Ahogyan ő a harmadik birodalomban, úgy a Fidesz Finkelsteinje is a mai Magyarországon úgy akart és tudott hatni, hogy a mondanivalót a végtelenségig lecsupaszítva, jelszavak formájában egyre többször és egyre hangosabban kell ismételni, így az eredmény nem marad el. Varga Judit is leendő ténykedése – Európa megtérítése a Fidesz-hitre – alapjául a faék egyszerűségű kommunikációt tartja és látja idvezítőnek, a hangereje pedig megvolt már régebben is. Tudjuk tehát, mi várható tőle és csapatától. Az, ami az egész Fidesztől eddig is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.