2023. augusztus 14., hétfő

ELŐRE MEGYÜNK, NEM HÁTRA, UTOLÉRJÜK BULGÁRIÁT NEMSOKÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.08.13.


Sok mindennel lehet érzékeltetni Orbán Viktor 13 éves kormányzásának pusztítását, ezek közül sok mindennel vitatkozhatnak azok, akiket nem érdekelnek a tények. Van azonban egy olyan adat, ami nem lehet vita tárgya. Ez pedig az életszínvonal. Magyarország az 1990-es demokratikus rendszerváltás után a térség mintaállamának számított a jogállamiság és az életszínvonal tekintetében is, kiválóan példázva, hogy a kettő szorosan összefügg egymással. Még 2010-ben is tartottuk jó pozíciónkat, míg az elmúlt 13 év alatt Orbán sereghajtót csinált Magyarországból.

Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben már a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén pedig már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország lett az utolsó, mondta néhány napja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI friss jelentése szerint már csak Bulgáriában alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon, az egész Európai Unióban. Magyarország az uniós átlaghoz képest is jelentősen lecsúszott, de a korábban elmaradottabb, térségbeli országok is mind megelőzték. Akiket lenéztek, azok is.

Szó nincs a nyugati életszínvonalról, szó nincs arról, hogy utolérjük Ausztriát. Magyarországnak már egykori önmagát sincs esélye utolérni, az államcsőd már bekövetkezett, csak hazugsággal tudják leplezni, hogy az állam fizetésképtelen. Számos kötelezettségének nem tud eleget tenni, és piramisjátékot játszanak. Miközben a veszteségeket termelik, az inflációt növelik, a minimálbér csökken és az életszínvonal már csak Bulgáriában rosszabb. Eközben hazudoznak a gazdasági csodáról, a kenyér ára pedig duplája annak, ami tavaly év végén volt. Ez 100 százalékos infláció.

Orbán azzal a jelszóval „nyerte meg” a cseppet sem egyenlő és nem szabad választást, hogy „előre megyünk, nem hátra”. A kérdés csupán az, hogy nekik merre van az előre. Mert ha visszafelé, akkor nagyon jól haladnak, hátulról lassan éllovasok lesznek, már csak Bulgáriát kell megelőzni az életszínvonalromlással, amire komoly esély van. Mert ezek becsődöltek a sok lopással és az uniós pénz nélkül, a NER képtelen eltartani önmagát. Orbán illiberális fasiszta mintaállama gazdaságilag megbukott. Ennek hatásai még később érződnek, ami az életszínvonalat tovább rontja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.