2023. augusztus 30., szerda

FEJETLENSÉG, KAPKODÁS ÉS KÁOSZ JELLEMZI A KORMÁNYZATI OKTATÁSIRÁNYÍTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.29.


Túl azon, hogy az iskolák életét szabályozó tanév rendje későn jelent meg, a státusztörvény végrehajtási rendelete sem ismert még, ami súlyos jogbizonytalanságot okoz a tantestületekben. Ezért a PDSZ azt követeli Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy tegyék közzé a végrehajtási rendelet jelenlegi változatát. Egy másik, a szakmai ellenőrzések szabályait lefektető rendeletet augusztus 31-ig lehet véleményezni, ám az már szeptember 1-jén életbe is lép. Ez is csak újabb adalék a kormány által kedvelt álegyeztetésekhez. Eközben pedig van olyan iskola, ahonnan majd napközis pedagógusokat irányítanak át délelőtt órákat tartani más iskolákba, vagy tanítók tanítanak minden tárgyat felső tagozaton, mert tanár már alig van.


Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének – tudtuk meg Nagy Erzsébettől, a PDSZ országos választmányának ügyvivőjétől. Levelükben a 2023/ 2024-es tanév rendjének késői megjelenésen túl, arra hívják fel a figyelmet, milyen jogbizonytalanságokat okoz a tantestületekben, hogy a státusztörvény végrehajtási rendeletének tartalma még nem ismert. Az intézményvezetők végrehajtási utasításokra várnak olyan kérdésekben is, amelyeket a jogszabály-módosítások egyáltalán nem érintenek.

A szakszervezethez érkezett visszajelzések szerint a pedagógusok olyan esetekről számolnak be, hogy „állítólag tankerületi központi utasításokra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ezáltal veszélybe kerül egyes nyelvek csoportbontásban történő oktatása, mi több, konkrétan egyes nyelvek oktatása is. Történik ez annak ellenére, hogy a nemzeti köznevelési törvény azon bekezdése, amely a létszámokra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, 2023. szeptember 1-jétől nem módosul”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.