2023. szeptember 18., hétfő

A SZÜLŐK HOZZÁK A 2-3 EZER FORINTJUKAT, ÉS AZ ISKOLÁNAK AKARJÁK ADNI, HOGY NE SZŰNJÖN MEG

TELEX
Szerző: MÓRA FERENC SÁNDOR
2023.09.18.


Eddig négyen mondtak fel a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói közül. Ez az intézmény Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványának fenntartásában működik, és ősszel sokadszorra került nehéz pénzügyi helyzetbe. Az adóhivatal a nyártól kezdve több mint félmilliárd forintot vont el az egyház intézményeitől. Az Államkincstártól azért nem került át az állami oktatási normatíva kifizetése az iskolafenntartóhoz, az Oltalom Karitatív Egyesülethez, mert a NAV tartozások miatt elvonta a pénzt. A Telexnek Tóth Éva, szegedi intézmény igazgatóhelyettese beszélt a részletekről.


A nyáron már a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói sem kapták meg a hó elején a teljes fizetésüket: a júniusi és a júliusi bérek késve érkeztek meg. Azután, ami augusztus 10-én és szeptember 10-én járt volna, abból szeptember közepéig egy fillért sem kaptak. Szeptember 15-én kezdtek csipogni a telefonok, hogy beérkezett az átutalás, de nem azt a teljes összeget kapták meg, ami a két hónapra járt volna – válaszolta a Telex szegedi tudósítójának kérdésre Tóth Éva.

Ebben a helyzetben négy munkatárs mondott fel a majdnem 60 fős létszámú tanári karból. A tanári pályát nem hagyták el, azaz nem a státusztörvény miatt mentek el.

Megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek. Olyan kollégák mentek el, akiknek ingatag az anyagi helyzetük, például, aki a két gyermekét egyedül neveli, és már az autóját is el kellett adnia, annyira elfogyott a pénze. Volt, akinek zárolta a bankja a számláját, mert a munkabére nem érkezett meg.

Mivel a Wesley nem egy nagyméretű iskola, a távozókkal kieső órákat megérezték a maradó pedagógusok, de az órarend átdolgozásával és a napközis tanárok bevonásával most még meg tudják tartani a szakórákat is. Ám nem lehet tudni, hogy a pénzügyi válásg meddig húzódik el, hányan tartanak ki fizetés nélkül az iskolában, és hányan fognak távozni, ha nem javul a helyzet.

A Wesley-ben sokan tanítanak nyugdíjas tanárok, ők valamivel jobban el tudják viselni a pénzügyi gondokat, mert a nyugdíjukat természetesen megkapják, így kevésbé kényszerülnek biztosabban fizető új munkahelyet keresni, mint azok, akiknek a bérükből kell megélniük. Utóbbiakat hónapok óta a családjuk támogatja, és vannak, akiknél otthon már feszültségeket okoz, hogy egy fizetésből kell megélni. Sokan az utolsó tartalékaikat élik föl, de mostanra már a megtakarításokat is alaposan lefaragta az infláció.

Egyik nap nagyon reménykedünk, a másik nap azt gondoljuk, nem lesz ebből semmi, nem fognak megoldódni a gondok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.