2023. november 29., szerda

KREKÓ PÉTER: A KORMÁNY KÜLPOLITIKÁJA ÖNSORSRONTÓ, EGYFAJTA PARANOID LOGIKA MOZGATJA

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.11.29.


- Az ukrajnai háború kitörése óta a magyar kormány külpolitikailag egyre jobban elszigetelődött, Orbán mégis kitart az oroszbarátság és a Nyugat-ellenes szólamok mellett.

- Most is európai jobboldali trendfordulóban reménykedik, amire van esély ugyan, de már többször csalódnia kellett.

- Orbán Viktor egyre inkább ideológiai vezérként próbál föltűnni az európai populista jobboldalon, bár eddig ebből nem sokat profitált.

- Az EU-ban és NATO-ban bizonyos területeken már perifériára szorult Magyarország, egyes szektorokban „megvalósult a szoft-Huxit”.

- A kormány hatalmas kommunikációs gépezete eddig sikerrel hárított minden felelősséget. Az információs autokrácia működik.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a kormány külpolitikai manővereiről.

A beszélgetés meghallgatható a 444 podcastcsatornáin, illetve elindítható a lejátszóban. Az alábbiakban az interjú legfontosabb állításait ismertetjük...

Egyfajta paranoid logika uralja a kormány gondolkodását, talán ez magyarázhatja a szuverenitásvédelmi törvényt beterjesztését a visszatartott EU-pénzekért folyó alkudozás közepén. A törvény nyugati példákra hivatkozik, nagyon álságos módon, de az igazi célja nyilvánvaló, Oroszország fogadott el hasonló jogszabályokat a kritikus média és a civil szervezetek elhallgattatására. Krekó Péter szerint ez valójában rezsimvédelmi törvény. A Political Capital készített egy ellenjavaslatot is, mert igenis lehetnek olyan külső befolyásszerzési kísérletek Magyarországon, amelyek ellen indokolt lenne föllépni a nemzeti szuverenitás védelmében: az orosz és a kínai befolyás elég látványosan jelen van nemzetbiztonsági, gazdasági, energetikai és információs területeken. A kormány maga is átvesz orosz propagandaszólamokat, a kormánymédiában rendszeresek az orosz dezinformációs üzenetek, és támogatnak olyan, nyilvánvalóan gazdasági függőséget okozó projekteket, mint a Budapest–Belgrád vasútvonal. Ennek ellenére, úgy tűnik, a kormány csak saját szövetségeseitől, a Nyugattól félti a szuverenitását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.