2023. december 18., hétfő

A LEGÚJABB POLITIKA: SOK GYEREKBŐL SOK KATONA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.12.18.


Jó reggelt! És jobbulást!

Tessék csak, tessék: ezek a hétvége legcsinosabb portékái! Olcsóbbak és szebbek vagyunk, mint a karácsonyi vásár!

4 fontos cikk:





Nyert Vučić - és vele a VMSZ

Az előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte, az autoriter elnök a szocialistákkal és a Vajdasági Magyarok Szövetségével (VMSZ) továbbra is kényelmes többségben kormányozhat.

Az elmúlt napokban két kiváló háttércikket is írtunk, amelyeket utólag is érdemes visszaolvasni. Az egyik arról szól, hogy a Vajdaságban is sokak által nézett magyar közmédia milyen kampányt tol Vučićék mellett. A másikban pedig egy szerb elemző fejtegeti, hogy Orbán és Vučić egymástól tanulnak, a Vajdaságban már közös a kliensi hálózatuk.

Fegyverbe!

2014 óta erőteljes fegyverkezésbe kezdett Magyarország. Hogy növeli ez a gazdasági kitettségünket a németek felé, miért nem lett a térség legerősebb hadserege a honvédség, mit lehet tudni a titkosított programról? Takács Lili nagyon alaposan áttekinti a nindzsa békekormány elmúlt öt évének főbb katonai beszerzéseit.

Magyar családmodell

Hiába a sok érintett, mára szinte teljesen elértéktelenedett az egyedülálló anyákat segítő állami támogatás. A magyar társadalom többsége szerint jelentősebb támogatást érdemelnének. Erről kérdeztük Herke Boglárka szociológust, aki az egyedülálló anyák társadalmi megítélését vetette össze az őket célzó családpolitikai intézkedésekkel.

Orosz családmodell

Az orosz vezetésnek hirtelen fontos lett az országot jó ideje sújtó, a háború által tovább súlyosbított demográfiai katasztrófa. Még a liberális szovjet abortuszhagyományokat is megbolygatnák, csak ne kelljen a valódi problémákkal foglalkozniuk.

És ha már oroszok: kiderült, hogy Európa legkeresettebb pénzügyi bűnözője valójában orosz kém. Jan Marsalek a Wirecard második embere volt. A német óriáscég bukása eleve filmbe illő történet, de most egy újabb csavarral még hihetetlenebb fordulatot vett.

- Putyin: Eddig nem voltak problémáink a finnekkel, most lesznek

- Megkérdezték Szijjártót, hogy lehetséges, hogy az EU-ban Magyarország áll legközelebb Moszkvához

- Ismeretlen börtönbe szállították Navalnijt

Már a píszí sem a régi

A gázai háború egyik legfurcsább leágazásában a washingtoni politikusok egy része nekiment az amerikai elitegyetemek vezetésének. Meddig terjed a szólásszabadság, és mibe szólhat bele egy donor? - teszi fel a kérdést Bede Márton, és nagyon ajánlom a cikk végig olvasását, mert az utolsó bekezdése különösen találó.

Miért siratták meg a magyar zsidók Trianont?

Miért volt olyan sok zsidó bizonyos szakmákban Magyarországon? Milyen lenne a mai Budapest zsidók nélkül? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Karády Viktorral, akinek eredetileg Franciaországban megjelent, a magyar zsidókkal foglalkozó könyvét végre magyarul is publikálták.

Előfizetőinknek már elérhető a Bede-UP-Winkler trió legújabb produkciója is. Jut eszembe, van ám akciós újságunk, sőt pólónk is! A hírlevelekről nem is beszélve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.