2023. december 19., kedd

FŐÚR, TŰNÉS! - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.12.19.


Avagy ajándék lónak ne nézd a fogát! Magyar-török barátság, német fegyvergyárak, az első magyar klímamenekült, a szerbiai választás utózöngéi és az ország legdrágább autópályája a 444 reggeli hírlevelében.

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele. (Több hírlevelünk is van, fel lehet rájuk iratkozni.) 

Kezdésnek itt van 4 anyag a címlapról:





POLITIKA

Recep Tayyip Erdoğan érkezése előtt elpárolgott a kordon a Karmelita elől. Erdoğan hozott egy török elektromos autót Orbánnak, aki pedig cserébe adott egy lovat, amit úgy hívnak: Főúr.

A török és a magyar államfőt pénzmosáson kapták. (Vigyázat, szóvicc!) Orbán bejelentette a nagy tervet, miszerint a 21. században a magyarok és a törökök együtt lesznek győztesek.

Orbán Viktor hivatalos fizetése jövőre átlépheti a 6,5 milliót: még úgy is szépen gyarapodik a politikai osztály, hogy az átlagbér emelkedése az infláció alatt marad.

A fideszes vezetés utólag kifizeti az ellenzéki összefogást szétrobbantó ex-DK-s alpolgármestert Gödön, visszamenőleg megkapja a fizetését a leváltása utáni időszakra is. Lemondott Radnóti Ákos győri fideszes alpolgármester.

Lévai Anikóval látogatott meg menedékre szoruló családokat az amerikai nagykövet: miközben a kormány és sajtója célkeresztjében áll David Pressman, Szolnokon Orbán Viktor feleségével látogatott meg egy menedékhelyet.

A Mediaworks leválasztaná a Médiatanácsról a szuverenitási törvény ellen tiltakozó Magyar Lapkiadók Egyesületét, szerződésbontásra kérik a hatóságot.

- Ezt is megértük: közös fotón szerepelt Gáspár Győző és Tóth Gabi.

- Gajdics Ottó elmesélte, mikor tudta meg, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyfát, és hogy az apja emiatt hogyan fenyítette meg a tanárját.

- Elment a nagy mesélő: 81 évesen meghalt Dózsa László.

GAZDASÁG

Rekorddrágán épülhet autópálya: a kormány 170 helyett 400 milliárdot szánna egy 44 km-es szakaszra.

Lénárt István gazdálkodó húsz év munkáját hagyta ott és költözött az ország másik részébe a szárazság és a klímaváltozás más következményei miatt.

Nemcsak akkumulátorok és autók, hanem harcjárművek, fegyverek, lőszerek összeszerelő országává is válhat Magyarország, és bármerre nézünk, felbukkan a német Rheinmetall neve, de ahhoz, hogy a fejlesztéseknek értelme legyen, exportpiacokat is kell találni.

- Tanítani való, ahogy trükközik az oktatási statisztikával Rétvári Bence belügyi államtitkár.

Leomlott egy székelyudvarhelyi diákotthon fala, gyerekek szorultak a romok alá, egyikük meg is halt. A román államfő is részvétét fejezte ki.

- Negatív rekordot döntött a gyerekszületések száma Magyarországon.

IDŐJÁRÁS

- Durvul a légszennyezettség a Sajó völgyében, Kazincbarcikán már egészségtelen a levegő.

- 7 és 12 fok közötti hőmérséklet lesz december 24-én.

HÁBORÚ

Lehallgató készüléket találtak az ukrán főparancsnok új irodájában. Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok szerint az ukrán hadseregnek hadműveleteket kellett elhalasztania a súlyos lőszerhiány miatt. A Fehér Ház szerint az év végén elfogy az ukrajnai katonai támogatás kerete.

Az IDF Gázában hatalmas alagutat fedezett fel, ennek a létezéséről a hírszerzésnek eddig sejtése sem volt: a 4 km hosszú és 3 méter széles járatot a Hamász arra tervezhette, hogy járművekkel is tudjon közlekedni 50 méterrel a föld alatt.

- Moszkvának továbbra is imponál, ahogyan Magyarország védi az érdekeit.

- Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni 12. szankciós csomagot is.

- Súlyos reaktorhibát titkolt el a Roszatom egy fehérorosz atomerőműben.

KÜLFÖLD

A szerbiai ellenzék szerint tízezreket buszoztattak Boszniából Belgrádba, akik illegális szavazóhelyiségben segítették a hatalmi pártot. A kormány szerint nincs abban semmi, ha emberek szervezetten szavaznak. Parlamentben a Covidot relativizáló tüdőgyógyász, hiába fogy a vajdasági magyarság, a belgrádi parlamentben nő a számuk.

Kezdődik a hongkongi demokráciapárti milliomos, Jimmy Lai pere: a vállalkozót külföldi erőkkel való összejátszással vádolják, életfogytiglani börtönt is kaphat.

38,5 milliárd forintos bónuszt kaphat a Ryanair vezérigazgatója, ez az európai vállalati történelem legnagyobb prémiuma lenne.

- Az EU szabálysértés miatt vizsgálja az X-et.

- Olaf Scholz covidos.

Ejtették a szexuáliszaklatás-vádakat Warren Beatty ellen.

- Ferenc pápa megengedte a papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat.

- Miközben három fegyveres kirabolt egy coloradói csekkbeváltó üzletet, ellopták az autójukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.