2023. március 6., hétfő

A FINN PARLAMENTBEN KEDDEN FOGADJÁK A FIDESZES NATO-DELEGÁCIÓT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.06.


Orbán tarthat putyini modellje összeomlásától NATO-győzelem esetén, de a bővítés a törökökön múlik. Nem kizárt, hogy csak a finnek csatlakozhatnak. A fideszes delegáció megérkezett Helsinkibe, ahol kedden fogadják őket. Az orosz újságok úgy visszhangozzák Kövér László és Szijjártó interjúit, mintha ezen múlna a világbéke. Floridában a kormányzó a magyar médiamodellt másolja. Nemzetközi lapszemle.


A finnek és a svédek NATO-csatlakozásának lehetséges forgatókönyveit veszi számba a CNN. Mivel Recep Tayyip Erdoğan török elnök választás előtt áll, és az országban elég erős a nyugatellenes hangulat, nem kizárt, hogy nem fogja ratifikálni Svédország NATO-tagságát július 11-ig, amikor az Észak Atlanti Katonai Szerződés tagállamai nyári csúcstalálkozójukon terveznék bejelenteni a tagfelvételeket.

Az elemzők két táborra szakadnak: az optimisták szerint a mostani, csütörtöki, török, háromoldalú NATO-megbeszélésen akár jól is alakulhatnak a dolgok. A pesszimisták szerint török elnöknek nagyobb szüksége van Putyinra, nemcsak szíriai partnerként, de azért is, mert orosz energiapolitikájának köszönhetően tudta a béreket és a diákösztöndíjat megemelni.

Noha Finnország most az ellenkezőjét mondja, de mégsem kizárt, hogy Svédország nélkül lesz kénytelen csatlakozni. A magyar kormány hezitálását nem tartja annyira vészesnek az elemzés, mint a törökökét, mert ha Erdoğan beadja a derekát, akkor Orbán is. Viszont a cikk felveti, Orbán tarthat attól, hogy Putyin támogatása nélkül a rendszere kerül veszélybe. Tekintve, hogy az EU-val amúgy is harcban áll, ezért sem adhatja meg magát a magyar kormányfő, és ezért igyekszik most a NATO-kártyát kijátszani az EU-ban.

Orbán tíz éve épülő putyini modelljét veszélybe sodorhatja a NATO győzelme – idézi a cikk Cseh Katalin uniós képviselőt. Ha a NATO-csúcsig nem valósul meg a két ország tagfelvétele, akkor felerősödik Putyin narratívája, hogy ugye, megmondtam, a Nyugat és a NATO megosztott.

Helsinki Timesból megtudjuk, hogy a finn parlament elnöke kedden fogadja a magyar delegációt. (A csoport tagja Hende Csaba és Németh Zsolt).

Az orosz sajtó, többek között a Kommerszant a Hírtv Kövér László házelnökkel készült interjújából idéz, de csak egy részletet kiragadva belőle: miszerint az EU és a NATO több, mint 60 milliárd dollár értékben szállított gyilkos fegyvereket Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy a szövetségek egyes tagországai a háború résztvevői lettek, noha közvetlenül nem vesznek részt a harcokban. A cikk kitér arra is, hogy még tavaly márciusban a magyar parlament döntést hozott az Ukrajnába szállítandó fegyverek tilalmáról. Illetve Szijjártót idézi, aki a háború egyéves évfordulóján felszólította Oroszországot és az Egyesült Államokat az ENSZ keretében folytatandó béketárgyalások megkezdésére.

A floridai magazin, a Mother Jones, a kormányzó, Ron DeSantis legújabb intézkedését az orbáni médiatörvény passzusaihoz hasonlítja. Ezentúl ugyanis a republikánus államban minden bloggernek regisztrálnia kell magát az állami hatóságoknál amennyiben politikai cikkeket írnak, majd havi jelentést kell készíteniük az írásokról, az értük kapott pénzekről és hogy kitől kapják a fizetést. Aki ezt elmulasztja, az alkalmanként 2500 USD-t büntetést fizet. A 2010-es magyar médiatörvény is megkövetelte, hogy minden médiaterméket bejelentsenek a hatóságoknak. Floridában az informátor, az újságíró forrásának védelmét is fel akarják lazítani, az egyetemekről ki akarják űzni a gender-tanulmányokat, mint ahogy ezt Orbán Viktor is tette. A lap Trump egyik főideológusának, Steve Bannonnak a véleményét is idézi, aki szerint Orbán egyike a világ kiváló erkölcsi vezéreinek. A cikkből kiderül, hogy Ron DeSantis sajtótitkára elismerte, ”hát, persze hogy követjük a magyarországi fejleményeket!”.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.