2023. március 6., hétfő

ÖNMAGÁT MINŐSÍTI A FIDESZ A FINNEK ÉS SVÉDEKHEZ KÜLDÖTT DELEGÁCIÓVAL

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.03.06.


Ha durván akarunk fogalmazni, akkor teljesen elfelejtette a demokrácia alapelveit a magyar kormánypárt, ha megengedőbbek akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy félreértelmezi a nemzetközi helyzetet, ami persze ettől még fokozódik. Történt, hogy a Fidesz legutóbbi frakcióülésén állítólag heves vita alakult ki arról, hogy a parlament megszavazza-e Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét a NATO katonai szövetségéhez. A miniszterelnök a beszámolók szerint a ratifikálás mellett érvelt, ám a képviselők egy része ellenállt, mondván, az északiak igaztalanul bírálják a magyar kormánypártot. A vége az lett, hogy a frakció küldöttséget menesztett Helsinkibe és Stockholmba.

Tipikus fából vaskarika megoldás született a hónapok óta halogatott ratifikációs ügyből. Mivel Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz Törökország és Magyarország kivételével már minden tagország jóváhagyta, egyre kínosabb, hogy még a napirendere vételt sem igazán hajlandó megszavazni a parlament fideszes többsége. Mivel időközben egyre durvul a helyzet az Oroszország és Ukrajna közti háborúban, és egyre fenyegetőbb üzeneteket küld Moszkva Kijev nyugati szövetségeseinek, a két ország NATO csatlakozása meglehetősen sürgős lett a katonai szövetség és az érintett országok számára.

Ezt a kiélezett helyzetet akarja kihasználni most a Moszkvát olykor burkoltan, olykor viszont nyíltan támogató magyar kormánypárt. Megszoktuk már Orbán Viktortól, hogy a többséggel való szembenállását rendszeresen próbálja apró pénzre váltani, ám ezúttal ő is belátta, hogy a finneknek és svédeknek most égetően szükségük van a hivatalos csatlakozáshoz, hiszen Oroszország közelsége és kardcsörtető kommunikációja indokolja a szövetségbe való belépésüket.

Orbán azonban korábban olyan sikeresen hergelte a sajátjait azok ellen a liberális demokráciák ellen, melyek szóvá tették a jogállamiság sanyarú állapotát Magyarországon, hogy most nem tudta őket meggyőzni arról, hogy zokszó nélkül adjanak utat Svédországnak és Finnországnak. Végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a párt parlamenti frakciója küldöttséget meneszt az északiakhoz, hogy megkérjék az árát a csatlakozásuk támogatásának. Az ötlet olyan abszurd, hogy valószínűleg Kövér László házelnök fejéből pattant ki.

Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke – aki szerdán találkozik a magyar delegációval – azt mondta, hogy a NATO-folyamat és Magyarország uniós forrásainak befagyasztása között nincs semmilyen összefüggés. Ezek teljesen eltérő szervezetek, az EU-ban a bizottság felügyeli a munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.