2024. február 28., szerda

BALHÉ A BUDAPESTI MEGABERUHÁZÓ CORDIÁNÁL: SORRA DOBJÁK SAJÁT TÁRSASHÁZAI A VÁLLALATOT

TELEX
Szerző: KRÁSZ ZSOMBOR
2024.02.28.


Szeptemberben értesültek róla a Cordia Universo társasházának a lakói, hogy a vállalat, amely a ház körüli munkákat látja el, egy kisebb szünettel már másfél éve el van tiltva a társasházkezeléstől. A Cordia a házaiban saját cégével végeztette ezeket a feladatokat, és olyan szerződéseket kötött, amelyek kikötötték, hogy a lakók az első 5 vagy 10 évben nem szakadhatnak el a vállalat szolgáltatásaitól. Sok panasz érkezett a lakóktól a cég magas áraira, és arra, ahogyan a feladatokat elvégezte, viszont a társasházkezelési eltiltás egészen új helyzetet teremtett: lehetővé tette a cordiás házaknak, hogy végleg megszabaduljanak a cégtől.


A Cordia a Futureal-csoport lakossági beruházásaival foglalkozó tagja, Budapesten közel 40 társasházat építettek az elmúlt évtizedben. A cég tavaly szeptemberben adta el a tízezredik lakását, ugyanebben az évben harmincmilliárdos nyereséget könyvelhetett el.

A törvény szerint a hatlakásosnál nagyobb társasházakban kötelező a közös képviselet (vagy más esetekben az intézőbizottság). Mellé pedig a lakók egy társasházkezelőt is fogadhatnak, aki azért felel, hogy minden rendben legyen az épület közös részein: megfelelően működjenek az ajtók, garázskapuk stb. és a takarítás is megtörténjen. A Cordia házainál korábban a közös képviseletet és a társasházkezelést éveken keresztül a Cordia FM nevű cégük látta el. Ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy mielőtt a Cordia eladta a lakásokat egy társasházban, azok egyedüli tulajdonosaként a vállalat beleírta a ház alapító okiratába és szervezeti és működési szabályzatába, hogy a következő öt- vagy tízéves időszakban a Cordia FM fogja elvégezni ezt a két feladatot. Néhány esetben pedig azt is kikötötték, hogy az idő lejártával újraindul a szerződés, ha azt a társasház elfelejti lemondani.

Míg lakáson belül a tulajdonos feladata, hogy a garanciális panaszokkal az építtetőhöz forduljon, addig ugyanez a társasház közös tulajdonú részein a közös képviselő munkája. Sok új építésű háznál azonban az azt építtető vállalat szerződésbe foglalja, hogy egy bizonyos ideig a saját cégük fogja végezni a közös képviseletet és társasházkezelést, ami az azonos érdekkörbe tartozó két cég összeférhetetlensége miatt jókora aggályokat vethet fel. Az új építésű házaknál három (néhány esetben pedig öt és tíz) év garanciát kell vállalnia az azt építő cégnek a hibák kijavítására. Jóval nehezebb lehet azonban a közösség érdekeit érvényesíteni a társasház közös eszközeinél (például egy tűzgátló ajtónál), ha a közös képviselő egy érdekkörbe tartozik azzal a vállalattal, amelynek a feladata lenne a garanciális hibák kijavítása, mivel a lakók helyett a házat építtető testvérvállalat szempontjait tarthatja szem előtt a képviselő.

Az általunk megkérdezett cordiás lakók a garanciális gondok mellett a szolgáltatás minőségére és árára is panaszkodtak: volt, aki teljesítetlen számlakibocsátásokról és felesleges kiadásokról beszélt, míg mások a vállalat követhetetlen munkavégzését említették. Többen állították, hogy nem kommunikált egyenesen a vállalat, amikor számonkérték ezek miatt. Rendszeresen a Cordia nevében eljáró, a ház ügyeit intéző munkatársra hárították a felelősséget, akit ilyenkor gyakran menesztettek vagy helyeztek át másik társasházba. Volt olyan épület is, ahol ily módon körülbelül négy-öt havonta cserélődött a közös képviseletet intéző kolléga. A lakók szerint az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy úgy kezelték őket, mintha csak bérlők lettek volna a házban. Több forrásunk szerint később az is kiderült, hogy a Cordia a piaci átlagnál jóval drágábban, helyenként

a piaci versenytársaihoz képest kétszer annyiért végezte el a közös képviseleti és társasházkezelési munkákat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.