2024. február 22., csütörtök

ELTÜNTETIK AZ INTERNETRŐL A BICSKEI GYERMEKOTTHON VEZETŐINEK KORMÁNYZATI KAPCSOLATAIRÓL SZÓLÓ KORÁBBI CIKKEKET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2024.02.21.


A kegyelmi botránnyal gyanús egyidejűségben eltűntek az internetről a pedofilügyben elítélt bicskei gyermekotthon-vezetőkről és azok erős kormányzati kapcsolódásairól szóló weblapok. Az eltüntetni próbált oldalak tartalma azonban az internetes archívumokból még részben elérhető, ezeket mutatjuk be.

Kónya Endre magyarázkodását szemléző cikkeket, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) honlapját és egy gyermekvédelmi sporttal kapcsolatos honlapot is eltüntettek az internetről a kegyelmi botrány kirobbanását követő napokban. Az SZGYF oldalán először csak egy bicskei cikk tűnt el, majd egy ideig az egész honlap elérhetetlenné vált, ez idő alatt úgy tűnik, szisztematikusan törölték róla a pedofil bűncselekményben érintett bicskei intézményvezetőkről szóló cikkeket. A Google és az Internet Archive (Wayback Machine) archívumában azonban, legalábbis e cikk írásakor, még megtalálhatók ezek az anyagok.

Közös programok ifj. Orbán Győző sportklubjával

Február 2-án a 444 cikke nyomán kapott először nagy nyilvánosságot, hogy Novák Katalin köztársasági elnök egy évvel korábban kegyelmet adott Kónya Endrének, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóhelyettesének. Kónya Endrét azért ítélték el, mert igyekezett eltussolni az intézményvezető, Vásárhelyi János elleni gyermekmolesztálási vádakat. Vásárhelyit (aki már 2011-ben a hatóságok látóterébe került mint pedofil elkövető) végül 10 kiskorú bántalmazása miatt nyolc év börtönre ítélték, míg Kónya kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönbüntetést kapott.

Nem sokkal a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető botrány kirobbanása után már figyelmet kapott egy interjú Vásárhelyivel és egy kollégájával, amiből kiderül, hogy Vásárhelyi és Kónya ifj. Orbán Győzővel, a miniszterelnök testvérével közösen szervezett birkózó foglalkozásokat a NIKÉ SE-ben. A NIKÉ SE-nek Orbán Győző a tiszteletbeli vezetője volt, majd később az egyesület beolvadt a Honvédbe, ahol szintén Orbán Győző lett a birkózó szakosztály elnöke.

„A Kárpát-medencéből főleg Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből jönnek hozzánk gyerekek Böjte Csaba segítségével. Orbán Győzővel, a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökével és veterán Európa-bajnoki címet szerző birkózóval együtt hoztuk létre az egyesületet, és az országban már számos helyen szerepelünk. (…) A gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekeknél mindig van egy hierarchikus sorrend. Sajnos ez nem mindig szellemi, intellektuális sorrendet jelent, hanem a fizikai erő hierarchiáját. Ha új gyerek érkezik az intézménybe, a ranglétrát meg kell másznia, és ezt szabályos keretek között az edzésekkel tudjuk gyorsítani, egy külső személy koordinálásával. Kónya Endre szakmai egységvezető, igazgató-helyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről-hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását” – olvasható a „Ha a földhöz vágnak újra fel kell állni” címmel megjelent interjúban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.