2024. február 8., csütörtök

FLECK ZOLTÁN: TOTÁLISAN ROMOKBAN A MAGYAR KORMÁNY ÉS A FIDESZ MORÁLIS ÁLLAPOTA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.02.08.


Az elnöki kegyelem, mint jogi eszköz abszolút felülvizsgálatra szorulna - véli Fleck Zoltán jogszociológus. Szerinte a jogi válasz az lenne, ha kötelezővé tennék az indoklást, átláthatóvá a döntést, és alkotmányos szinten kicsit pontosabban meg kellene határozni, hogy milyen esetekben lehet kegyelmi jogkört gyakorolni. Szociológusként úgy véli, teljesen értelmetlen jogilag gondolkodni bármiben is, ha nincs elválasztva egymástól a két hatalmi ág és a köztársasági elnök egyáltalán nem független a kormányzattól. Amíg az államfő és a parlamenti többség is a kormányfő egyszerű eszköze, addig semminek nincs értelme.


Egyre dagad a botrány, miután kiderült, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, akit elítéltek, mert részt vett a volt igazgató pedofil ügyeinek az eltussolásában. De vajon tud-e ez az ügy politikai irányultságtól függetlenné válni?

Nyilván nem, mert maga az alapügy is politikai természetű. Maga a kormánypárt, a Fidesz tette a gender-kérdést, a szexualitást, a gyermekek molesztálását, a családot, tehát a privát szférának egy jelentős részét politikai termékké. Az egészet politikai ideológiává transzformálta. Novák Katalint - mint a családi értékek megtestesítőjét - éppen azért tették a köztársasági elnöki pozícióba, hogy ezt a politikai ideológiát közjogi szintre emelje. A kegyelmi döntését sokan azért tartják botrányosnak, mert ezzel lényegében lelepleződött a hazugság és a képmutatás. Magyarán velejéig politikai természetű ez a dolog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.