2024. február 4., vasárnap

PAÁR ÁDÁM: A VÁLASZTÁS POLITIKAI VERSENY, NEM KELL MINDENT KÉSZPÉNZNEK VENNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.02.04.


Lehet karaktergyilkosságokkal önkormányzati választást nyerni? – kérdeztük Paár Ádámot, aki nem adott erre határozott választ. A Méltányosság Politikaelemző Központjának főmunkatársa szerint durva eszköz a karaktergyilkosság, ami minden bizonnyal most is kampányeszköz lesz a pártok kezében, de ha „túl tolják”, akkor az a visszájára is fordulhat: részvétet, szimpátiát kelthet az emberekben. A szakember azt javasolta a politikusoknak, ne azzal versenyezzenek, ki tud több rosszat mondani a másikról, hanem a pozitív üzeneteket fogalmazzanak meg. Az állampolgároknak meg azt, hogy ne dőljenek be az etikátlan információknak, ne hagyják magukat befolyásolni.


A karaktergyilkosság fogalma 2004-ben jött létre az Amerikai Egyesült Államokban, de a jelenség már jóval régebb óta létezik – emlékeztetett a szakember, aki először a jelenségről magáról beszélt. Jelentése negatív kampány, személyeskedés, amikor nem a politikus cselekvésére és szándékaira, üzeneteire, hanem jellemére koncentrálnak, túl „misztifikálva”, kigúnyolva, kiforgatva azt. Sokszor egy valós ténybe ágyazva, még többször dezinformációként tálalják. Az egyik nagyon hírhedt példája az amerikai karaktergyilkosságnak az, amikor a 2000-es elnökválasztás előtt John McCain-t, az akkori egyik republikánus jelöltet úgy próbálták meg lejáratni, hogy azt állították róla: fekete gyereke van. A McCain házaspár korábban örökbe fogadott egy bangladesi leány csecsemőt és George W. Bush kampánystábja egy fiktív közvélemény-kutatásra hivatkozva ezzel próbált előnyt szerezni a republikánus törzsszavazóknál.

De karaktergyilkosságról azóta lehet beszélni – folytatta Paár Ádám –, hogy politikailag szervezett emberi közösségek léteznek és amióta a politika egy elkülönült tevékenységgé vált. Már felbukkant az ókori Rómában és a középkorban is, de ahhoz, hogy igazán széles társadalmi körben terjedjen, a XIX. században a sajtó megjelenésére volt szükség. Nem véletlenül vált az USA a karaktergyilkosságok hazájává, hiszen a sajtószabadság, hogy bárki alapíthat lapot és az, hogy a politikusok fontosnak tartották véleményük eljuttatását az állampolgárokhoz, mind hozzájárult a karaktergyilkosság elterjedéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.