2024. április 23., kedd

SZELÉNYI ZOLTÁN: TIPIKUS PÓTCSELEKVÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK RAZZIÁZÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.23.


Nem a „lógós” orvosok, szakdolgozók miatt maradnak el egészségügyi beavatkozások. Az esetek jelentős többségében egyszerűen hiányoznak a rendelkezésre álló kapacitások. Így reagált dr. Szelényi Zoltán orvos-közgazdász arra a hírre, hogy folyamatosan ellenőrizni fogják a dolgozók jelenlétét az egészségügyi intézményekben. Az MSZP egészségpolitikusa úgy látja, a dolgozók piszkálása fordítva is elsülhet, és az amúgy sem túl motivált gyógyítók egyszerűen távozhatnak a rendszerből.


Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára egy éve azt mondta a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy év végéig minden állami intézményben bevezetik a blokkolóórákat – emlékeztetett a Válaszonline. A helyettes államtitkár kijelentette, „Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen bent nyolc órát.” Milyen tapasztalatokat szereztek azóta?

Természetesen jogos az elvárás, hogy minden dolgozó a munkahelyén töltse a munkaidejét. A betegforgalom azonban nem a jelenléti ívhez igazodik. Adódik, hogy túlórázni kell, és van olyan, amikor nincs munka. A sebész nem teheti le műtét közben a szikét, mondván, hogy lejárt a munkaideje. Tehát életszerűtlen a minisztérium elképzelése.

Mindenhová sikerült blokkoló órákat felszerelni?

Némely intézményben már megjelentek azok a blokkolóórák, amelyek arcfelismerő programmal rendelkeznek, és öt évre archiválják minden dolgozónak a belépéskor és kilépéskor fotózott arcát, ami abszurd. De a legtöbb kórházban nincs blokkolóóra, ahol van, ott sem javult érzékelhetően a betegellátás színvonala. Hiszen nem a „lógós” orvosok, szakdolgozók miatt maradnak el beavatkozások, hanem az esetek jelentős részében a rendelkezésre álló kapacitások hiánya miatt. Sok helyen nem orvoshiány van, hanem nincs elég szakdolgozó, nincs nővér, asszisztens.

A Válaszonline arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban valamennyi állami egészségügyi intézmény levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől, amelyben bejelentették, hogy az egészségügyi ellenőrzés-felügyeleti szolgálat főosztály az idén folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi dolgozók jelenlétét az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál. Miért van szükség erre?

Tipikus pótcselekvésnek tartom a „kommandózást”. Az OKFŐ kifelé szeretné mutatni, hogy igenis vannak intézkedések az ellátás javítása érdekében. Egyben azt is sugallja, hogy a dolgozók trehánysága miatt rossz a rendszer, amit most a főigazgatóság gyorsan rendbe tesz. Csakhogy a dolgozók „csuklóztatása” könnyen fordítva sülhet el. Az amúgy sem túl motivált gyógyítók a távozás mellett dönthetnek, ha sokat piszkálják őket.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.