2024. május 30., csütörtök

MAGYAR PÉTER: ÉN NEM SÉRTEGETEK SENKIT

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.05.30.


A DK akadálya a kormányváltásnak – jelentette ki Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listájának a vezetője, aki lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta nem a fideszes múltjából eredezteti identitását. Állítása szerint nincsenek sem politikai tanácsadói, sem hívei, azt pedig jelen pillanatban nem tartja reális kérdésnek, hogy miniszterelnök legyen. Interjú.


Pár hónapja Varga Judit volt igazságügyi miniszter elvált férjeként szerepelt a nyilvánosságban, mára országosan ismert – és láthatóan népszerű – politikussá vált, akire hívei jövendőbeli miniszterelnökként tekintenek. Beérné kevesebbel?

– Szerintem nincsenek híveim. A Tisza Pártnak szimpatizánsai vannak, akik nagyon drukkolnak annak, hogy egy másfajta Magyarországon éljünk, nem egy olyan országban, amelyik – hiába jött 40 ezer milliárd forint uniós pénz – Orbán és Gyurcsány húsz éve után a második legszegényebb és a legkorruptabb állama az EU-nak. Én nem gondolkozom pozíciókban. Nem megyek ki európai parlamenti képviselőnek sem, még az se dőlt el, ha bekerülünk a fővárosi közgyűlésbe, frakcióvezető vagy képviselő leszek-e egyáltalán.

Azt mondja, eszébe se jutott, hogy egyszer miniszterelnök lehet?

– Jelen pillanatban nem reális a kérdés. Egyelőre nem országgyűlési választás következik. A Tisza Párt nem olyan párt, mint a Fidesz. Nálunk demokrácia van és lesz. Több ezer tag fog belépni a június 9-ei EP- és önkormányzati választások után, amikor megnyitjuk a nyilvánosság előtt a pártot. Tudom, hogy ez szokatlan, de minden pozícióra több jelölt lesz. Elnökjelölt is több lesz. Meglátjuk, hogy a Tisza Párt tagjai kit fognak elnöknek választani. És amikor közeledik az országgyűlési választás, akkor a tagság – vagy a választmány, attól függően, hogyan rendelkezik a működési szabályzat – szavaz a miniszterelnök-jelöltről. Az se biztos, hogy ugyanaz lesz a miniszterelnök-jelölt, aki a pártelnök. A hídon akkor megyünk át, amikor odaértünk.

Miközben járja az országot – most éppen Jászapátiban beszélgetünk –, tüntetést hirdetett a köztévés EP-listavezetői vita helyszínéhez, a Várkert Bazárhoz. Mit remél ettől a demonstrációtól?

– Először is várom oda Papp „hírhamisító” Dániel vezérigazgató urat, magyarázza el az embereknek, hogyan lehet az, hogy tizennégy éve nem volt valós vita a köztelevízióban listavezetők vagy pártelnökök között. Annak egyébként örülök, hogy pár nap alatt többet sikerült elérnem, mint az ellenzéknek tizennégy év során. Szeretném, ha eljönne több ezer ember, és kifejezné azt a vágyát, hogy valódi vita legyen. Mert ez nem lesz az, mindenki tudja. Próbálják megúszni, hogy Deutsch Tamást szembesíthessük azzal, mit teljesített eddig EP-képviselőként. Én, ugye, eredetileg nem is Deutsch Tamást, hanem Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívtam ki: bátran elszaladtak. Diktátum, amit a köztévé hírhamisító vezérigazgatója küldött nekünk. A magyar emberek ezzel nagyon nem értenek egyet. Felszólalok a tüntetésen, utána bemegyek a tévévitára. Remélem, hogy Papp „hírhamisító” Dániel és a propagandistái nem fognak kizárni, ha más témákról beszélek majd, mint amiket ők diktátumként megadtak. Én arról fogok beszélni, ami a magyar embereket érdekli, például oktatásról és egészségügyről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.