2024. május 29., szerda

MINDEN, AMIT TUDNI LEHET A KÍNÁVAL ALÁÍRT TIZENNYOLC MEGÁLLAPODÁSRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2024.05.29.


Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása alkalmával tizennyolc megállapodást írtak alá a két ország képviselői. Annak jártunk utána, pontosan miről szólnak ezek, és mi valósulhat meg belőlük. Kína fontos dolgokat építene Magyarországon, ehhez hitelt is adna, és hozná az otthon már bevált propagandáját is.


Magasabb szintre emelték a kínai–magyar kapcsolatokat május elején; tizennyolc megállapodást írtak alá a két kormány képviselői. Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatását lezáró beszédében elmondta, hogy átfogó stratégiai partneri megállapodást kötött Magyarországgal (all-weather comprehensive strategic partnership). Eddig például Üzbegisztánnal, Pakisztánnal vagy Belarusszal írtak alá ilyet. A kínai elnök beszédében arra is utalt, hogy támogatja Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet játsszon a kínai–EU kapcsolatokban. Mindez azért fontos, mert az Európai Unióban egyre erősebb a Kína-ellenes hangulat, az unión belül Magyarország számít a leginkább Kína-barát tagállamnak.

Az aláírt tizennyolc megállapodás kevés konkrétumot tartalmaz, és Kína melletti politikai kiállást sem igazán – mondta a Szabad Európának Szunomár Ágnes Kína-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a HUN-REN Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa. „Akármennyire kekeckedik Brüsszellel a magyar kormányzat, azért arra nyilván ügyelnek, hogy gazdasági, kulturális, egyéb kérdések megjelenhetnek, de politikai kiállásra – túl azon, hogy a nemzeteink mennyit tanulhatnak egymástól, és mennyire összepasszolnak – nem nagyon került sor. Az egy Kína elve mellett kiállt Magyarország, de ez mindenhol elhangzik, az egy Kína mellett kiáll az egész EU.”

Azt, hogy mi volt az a tizennyolc megállapodás, amit aláírtak a két ország képviselői, Tompos Márton, a Momentum képviselője találta meg egy kínai forrásban. A lista és a nyilvánosságra került információk alapján próbáltunk utánajárni, pontosan mit lehet tudni a megegyezésekről, és hogy mi valósulhat meg belőlük. (A teljes listát a megállapodások címeivel cikkünk végén olvashatják.)

A most aláírt beruházások a következő csoportokba oszthatók: infrastrukturális projektek és beruházásösztönzés; pénzügyi megállapodások (részben a beruházásokhoz kapcsolódóan); nukleáris együttműködés; cseresznye- és szarvasmarhaörökítőanyag-export; valamint propaganda. „Ezek keretmegállapodások, hangzatos, de kevés konkrétumot tartalmazó dokumentumok. Az egész mostani vizit nagyon ceremoniális volt, de a kínai delegációk külföldi látogatásai jellemzően mindig ilyenek – mondta Szunomár Ágnes. – A kétezres évek elején, amikor az első kínai–magyar vizitek történtek, szintén elhangzott rengeteg ígéret, amelyek nagy része nem valósult meg”– tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.