2024. május 8., szerda

SALÁT GERGELY: ÍZLÉS KÉRDÉSE, HOGY KI MILYEN KAPCSOLATOKAT ÁPOL KÍNÁVAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2024.05.07.


Hétfőn megkezdte európai tárgyalásait Hszi Csin-ping kínai elnök, aki öt éve nem járt a kontinensen. Franciaországban Macron elnökkel és Von der Leyen bizottsági elnökkel találkozott, majd Szerbiába és Magyarországra látogat. Salát Gergely Kína-szakértővel, a Magyar Külügyi Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársával tekintettük át a több mint két évtizede új alapokra helyezett kétoldalú kapcsolatokat.


Mennyiben volt más az Orbán-kormány 2010-es keleti nyitása Kína tekintetében a korábbi kormányok egyre közeledő kapcsolatához képest? Van-e valamilyen választóvonal?

Nincs szerintem, a kínai kapcsolatok egyike azon kevés területeknek, ahol nem volt fordulat, a korábbi politika folytatódott. A BorsodChem 2011-es kínai felvásárlását sem az Orbán-kormány tárgyalta le néhány hónap alatt, hanem még a Bajnai-kormány, csak a megvalósítása csúszott át a következő ciklusra. A Huawei és a Bank of China is 2010 előtt jelent meg Magyarországon. A fordulat éve 2003, amikor Medgyessy Péter miniszterelnökként Kínába látogatott, ezután volt egy felfutása a kínai cégeknek, de ezek a folyamatok sok évig tartanak. Az Orbán-kormány a keleti nyitással bejelentette, hogy még több üzletet szeretne Kínával.

Hol maradtak ezek a nagyberuházások? Csak az utóbbi néhány évben történtek.

Jó tíz évig nem nagyon történt semmi. A kínaiakkal lassan megy a kapcsolatépítés, és nekik sem Magyarország az elsődleges prioritás. Ha öt éve megkérdezik, hogy mennyire sikeres a keleti nyitás Kína irányába, akkor azt mondom, hogy nem igazán, de úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány évben elkezdtek beérni a gyümölcsei, és egy tízéves csend vagy előkészítés után most már olyan jelentős kínai befektetések érkeznek, amelyekről álmodni sem mertek a 2010-es évek elején a kormányzati szereplők. Debrecen gazdaságát alapvetően át fogja formálni a CATL, Szegedét a BYD, és ha igaz a hír, akkor Pécsét a Great Wall Motor.

(A kínai elnök pécsi látogatásáról szóló hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álhírnek nevezte, noha a közmédia is beszámolt róla. A Híradó honlapján azonban rövid idő alatt elérhetetlenné vált a videó, amelyben arról beszélnek, hogy a kínai elnök Pécsre is elmegy. A tudósítás szöveges változatáról azonban a 444 még idejében bizonyító erejű képernyőfotót készített – a szerk.)

Ezeknek a nagyvárosoknak az arculatát, az életét, a gazdaságát meg fogják határozni ezek a gyárak, amelyek a magyar gazdaságban is jelentős szerepet töltenek majd be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.