2024. június 20., csütörtök

CENTRÁLIS ÉS CENTRUM NÉLKÜLI ELLENZÉKI ERŐTÉR: AZ ÚJ ÉS A RÉGI PÁRTRENDSZER

24.HU
Szerző: RÓNA DÁNIEL
2024.06.20.


Az ellenzéki szereplők gyakran a Tisza mindent elsöprő erejével magyarázzák választási kudarcukat, ám Magyar Péter pártjának megjelenése nélkül egy rendkívül töredezett ellenzéki térfél alakult volna ki, egymással koalícióképtelen és magukban csak kis, közepes támogatottsággal bíró pártokkal (DK, Mi Hazánk, MKKP, Momentum), illetve 5 százalék alatti, még kisebb szereplőkkel – és egy rendkívül erős, a régi ellenzéki pártokkal szembeni protesthangulattal. A Fidesz hiába vesztett volna valamit a támogatottságából a Tisza nélkül is, választási és kutatási adatokon alapuló elemzésünk szerint összességében egy a korábbiaknál is kényelmesebb és biztonságosabb helyzet alakult volna ki számára. Róna Dániel elemzése.


Milyen eredmény születhetett volna június 9-én, ha Magyar Péter nem vesz át egy pártot és indul el az EP-választáson? Még inkább: mi történne most vagy a közeljövőben, ha a Tisza nélkül kellene megmérkőzni az ellenzéki pártoknak és a Fidesznek? Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy Orbán Viktor mennyiben tekinthető nyertesnek vagy vesztesnek a dupla választás után, akkor aligha van jobb viszonyítási alap annál, mint hogy megnézzük, a választás főszereplőjének, a Tiszának a jelenléte mit változtatott meg, és mit nem.

Ezekhez a kérdésekhez kíván támpontot nyújtani ez a kutatási és választási adatok elemzésén alapuló írás, még ha teljes választ nyilvánvalóan nem adhatunk is hipotetikus kérdésekre. Azt természetesen már sose tudjuk meg, miről szólt volna a magyar politika elmúlt néhány hónapja, ha Magyar Péter nem lép ki a nyilvánosság elé. Azt is csak sejthetjük, hogy a választási eredmény milyen módon mozgatta tovább a közvéleményt (alighanem a Tisza pozícióját tovább erősítette). Végül azt végképp nem állíthatjuk biztosan, hogy a jövőben is a múltbeli tendenciákhoz hasonló mozgások lesznek. Ám azt nagyon is tudhatjuk, hogy mi volt a helyzet a Tisza megjelenése előtt, illetve hogy a választás napján hogyan viselkedtek a választók akkor, amikor rá voltak kényszerítve, hogy a Tisza nélküli menüből válasszanak maguknak – Magyar Péterék ugyanis a fővároson kívül egyetlen megyei listát sem tudtak állítani, és egyetlen polgármesteri küzdelemben sem számítottak esélyesnek, a legtöbb nagyvárosban el sem indultak, és nem is támogattak senkit. Emellett a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásaiból is látható – némi statisztikai bizonytalansággal –, hogy kire szavaztak volna a Tisza Párt hívei, ha a kedvencük nem indult volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.