2015. december 27., vasárnap

A PÉCSI "VÖRÖS CSILLAGOS" KARÁCSONYFA

RÉGI PÉCS BLOG
Szerző: Régi Pécs
2015.12.27.


Nem! Egyáltalán nem akarok politizálni! De ez egy abszurd és érdekes pécsi történet 1999-ből. 

Ez egy "karácsonyi történet", de mivel nem szerettem volna ünneprontó lenni, így karácsony utánra maradt ez a pécsi história. Miért voltam óvatos? Mert ez egy régen elmúlt karácsony környékén esett meg, de az ünnepi hangulatot nem kívántam megzavarni, megtették ezt akkor a politikusok. Bár azt leszögezhetjük, hogy napjainkra már nem tekinthetjük komoly politikának - akkor az volt - most viszont visszagondolva csak egy elfuserált politikai kabarénak tűnik.
 
Karácsony közeledtével valahogyan előkerült emlékeim "hátsó zsebéből" ez a történet:
Ez egy furcsa pécsi ügy, a vörös csillagról és mindenki karácsonyfájáról. Sokan vannak úgy a karácsonyi előkészületekkel, mint egy sportoló a "nemszeretem" kötelező gyakorlattal.
Ilyenkor sokszor előfordul, hogy a feszültség kirobban és családi veszekedésbe torkollik. De sajnos már előfordult az is, hogy a politika belekeverte magát a karácsonyi hangulatba, mondhatnám belerondított. Bár Szombathelyen is történt hasonló eset. Egy bolt kirakatába kirakott piros (vörös?) csillagok miatt tettek feljelentést, tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt.
 
Pécs se maradt ki ebből!

Szerencsére ez egy régi történet. Már több mint 15 éve esett meg. Napjainkban már mosolyogva gondolhatunk erre a pécsi esetre.
 
"A kommunisták elfoglalták a karácsonyfát?"

Ilyen és ehhez hasonló címmel került a média érdeklődési körébe egy pécsi ügy. Érthető volt a közvélemény figyelme is, hiszen ez egy nagyon furcsa történet. Sokszor mondjuk, hogy "átesik a ló másik oldalára", ez a történet is oda került!
 
Hogyan kezdődött ez a politikai kabaré?

Egy szép, 17 méteres fenyőt Pécsre szállítottak a baranyai Olasz község határából és felállították a Széchenyi téren a mindenki karácsonyfák szokásos helyére. A karácsonyfa feldíszítését a BAT Pécsi Dohánygyár finanszírozta, így a díszek Amerikából érkeztek. Szépen csillogtak a karácsonyfadíszek, de nem sokáig. Mert - még karácsony előtt - éber pécsi polgárok, pontosabban „több tucat választópolgár” telefonos jelzésére észlelte egy pécsi politikus, az önkormányzat képviselője: „a Széchenyi téren felállított fenyőfán kb. negyven darab ötágú vörös csillagot ábrázoló dísz fityeg”. Ez felháborító! - gondolta a képviselő és a tett mezejére lépett. Levelet írt és nyilatkozott is a sajtónak...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.