2015. december 13., vasárnap

HETI VÁLASZ VS. ECONOMIST: A MÉRSÉKELT JOBBKÖZÉPRŐL

Y-GEN BLOG
Szerző: plumsworld
2015.12.12.


Nem állítjuk, hogy a Fidesznek soha semmiben sincs igazsága vagy részigazsága, viszont azt határozottan állítjuk, hogy a Fidesz nem egy konzervatív, a politikai térkép középtáján alló párt (amire egyébként nagy szükség lenne), hanem egy autokratikus jelleget mutató populista tömörülés az alábbi okok miatt:

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor látványosan elhatárolódna Bayer Zsolttól vagy Széles Gábortól. Pont úgy, ahogy nemrég jobboldali értelmiségiek elhatárolódtak Bogár Lászlótól. Amit Bayer rendszerint ír vagy Széles megoszt az nem politikailag nem korrekt, hanem annál jóval több. Hogy pontosan mi, arra elég korlátos számban maradtak jelzők.

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor minden erővel küzdene a korrupció ellen, a haveri kapitalizmus helyett a tisztességes piaci verseny mellett tenné le a voksát. Ugyanis a konzervatív, a politikai mező közepén álló pártoknak ez a szokásuk. Hiszik, hogy a piaci verseny teremti meg a közjót. Hisznek a teremtő rombolás, azaz az innováció erejében, és a leghatározottabban elutasítják a járadékvadászatot és az intézményesített korrupciót.

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor azoknak a pártja lenne, akiknek van kapacitásuk a holnap helyett (mellett) a holnaputánnal is foglalkozni, és törekedne arra, hogy Magyarország egy olyan közösség legyen, ahol erre egyre többeknek van erre lehetősége (a saját baráti körükön kívül). A rezsicsökkentés sokaknak valódi segítség a holnaphoz, de a holnapután olyan befeketetést kíván, mint a házak leszigetelése, amiben a Fidesz nemhogy segít, de még az erre irányzott EU-s segítséget is teljesen ellehetetleníti.

Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor gazdaságpolitikájában nem lenne radikálisan államközpontú. A populista pártokra jellemző az a piacellenes (szélbalos) ideológia, amit a Fidesz (és a Jobbik is) képvisel. A kormányprogram és a Munkáspárt közti hasonlóságokról külön bejegyzésünk is van. Hogy a Jobbik programjával miért nem lehetne kormányozni, azt részleteiben itt szedtük össze.

 - Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor a lengyel választások után nem Lengyelország és a közép-európai térség orbanizálódásáról, hanem (mondjuk) jobbikosodásától lenne hangos a nemzetközi sajtó. Sokan írtak már arról, hogy Magyarországra megérkezett "a varsói gyors" – vagyis a pártrendszer egy eljelentéktelenedett balos pólusból és két nagy jobboldali erőből áll. Ez valóban megtörtént, csak annyi a különbség, hogy ott a két jobbos erő Donald Tusk volt miniszterelnök pártja

egy valódi konzervatív középpárt, és őket a populista jobbról megelőző PiS. Nálunk a valódi konzervatív közép hiányzik, van a PiS-nek megfeleltethető Fidesz, és a (még szélsőségesebb) Jobbik. A Kaczinsky-féle formáció most az orbáni receptet pontról pontra követve bontja le a fékek és ellensúlyok rendszerét alkotmánybíróság függetlenségének megtörése, különadók, EU-ellenes szabadságharc. Mindezt persze a valódi mérsékelt európai közép egyre nagyobb felháborodása által kísérve.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.