2015. december 13., vasárnap

MOST ÜNNEPLÜNK, ÁM HOLNAPTÓL CSELEKEDNÜNK KELL!

ECOLIFE
Írta: Berki Lili
2015.12.13.



Végleges megállapodás született az ENSZ 21. Klímakonferenciáján, Párizsban. Szombaton, déli 12 óra előtt nem sokkal nyilvánosságra hozták a COP21 megállapodási szerződésének végleges szövegétmajd az esti órákban lezárult a 12 napos eseménysorozat, amelyen – úgy tűnik - a világ vezetői végre megegyeztek bolygónk jövőjének kérdéses ügyeiben.
A megállapodás néhány fontos pontja:
  • A konferencia kezdeti célkitűzése volt, hogy 2°C alatt tartsák bolygónk hőmérsékletének folytonos emelkedését. Ebben sikerült megegyezniük, ám most egy sokkal alacsonyabb értékben, 1,5°C-ban maximalizálták a felmelegedés mértékét, amely még ambiciózusabb gondolkodásmódot tükröz.
  • 5 éves „leltár” – az egyik pontban kikötötték, nyomon kell követni, hogy a megállapodott felek miként tudják kezelni és véghezvinni a klímaváltozással kapcsolatos terveket és megállapodásokat.
  • „Veszteség és kártérítés” – az egyik legégetőbb problémára is benyújtottak egy mechanizmust, miszerint a gazdagabb, fejlett országoknak anyagilag támogatniuk kell a fejlődő országokat ahhoz, hogy megújuló energiaforrásokat használhassanak, és ennek segítségével visszaszorítsák a szennyezés mértékét.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.