2016. január 5., kedd

HOGYAN VÁLTOZIK A DEMENCIÁBAN SZENVEDŐK HUMORÉRZÉKE?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László

2016.01.05.


Ha valaki nevet azon, hogy egy gyerek leesik a kerékpárjáról, az lehet ízléstelenség, de ugyanúgy a demencia korai jele - mondják a londoni University College Demencia kutató központjának szakemberei, akik munkájukról az Alzheimer,s Disease szakfolyóiratban számoltak be.

Különböző demenciában / elsődleges progresszív afázia, szemantikai demencia, fronto-temporális demencia, Alzheimer-kór / szenvedő 48 páciens hozzátartozóit kérdezték. Főként az Alzheimer kórosok / a demenciák 60-70 %-t jelentik / és a fronto-temporális demenciában szenvedők/ ez leginkább az 55 éven aluliaknál fordul elő/ érdekelték őket. Míg az Alzheimer-kórt korán fel lehet ismerni a friss információk memorizálási nehézségei miatt, a fronto-temporális demencia / DFT / inkább a magatartást és a személyiséget módosítja, mivel ennél a betegségnél a közepes prefrontális kéreg sérül, amely kulcszónája a másokkal való interakciónak, amelynek része a humor is.

A DFT-ben szenvedő páciensek hozzátartozói átlag kilenc évvel az első szimptómák megjelenése előtt észrevették náluk a kedély és a humor minőségének változását. A betegek, például, jobban kedvelték a börleszk komédiákat, Mr. Beant, Benny Hill-t, Tom és Jerryt, mint a szatirikus vagy abszurd humort. Jelentéktelen eseményeken nevettek - rosszul parkoló autón, ugató kutyán, vagy egyáltalán nem nevetséges komoly dolgokon, egy asztmás rokonon, aki nehezen szedte a levegőt, vagy valakin, aki leforrázta magát...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.