2016. január 22., péntek

KÍNA MIATT NYUGODTAN LEHET ALUDNI

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2016.01.22.

Kínában a legnagyobb veszélyfaktor, hogy a kommunista párt görcsösen ragaszkodik kizárólagos hatalmához és ennek érdekében egyre gyakrabban követhet el mind súlyosabb hibákat. Ezzel aztán zűrzavaros gazdasági helyzetbe sodorhatja az országot – mondja nekünk a londoni Capital Economics Ázsia–Kína specialistája. Marc Williams ugyanakkor messze eltúlzottnak tartja a piacok Kínával kapcsolatos negatív reakcióit. Számításai szerint a világ második legnagyobb gazdasága az idén 6 százalékkal fog növekedni. A szakértő kifejti: az olajár radikális gyengülése objektíve nem hozható összefüggésbe Kína viszonylagos lassulásával.
Zentai Péter: Mit szól a kínai miniszterelnök bejelentéséhez, miszerint tavaly 7 százalékkal nőtt a kínai gazdaság teljesítménye?Marc Williams: Nem hihető. Az általunk végzett számítások alapján 4, legfeljebb 5 százalékos növekedést tudott produkálni az ország 2015-ben.
Akkor megalapozott a Kína miatti pánik a piacokon?Nem megalapozott. Nagy tévedésben van az a rengeteg piaci szereplő a világban, aki a kínai helyzet drámai romlását véli látni. A kínai jegybank a világ leghatalmasabb devizatartalékaival bír, és további megannyi hatékony eszköz áll a kínai állam rendelkezésére, hogy egyrészt megvédje a renminbit (a kínai fizetőeszközt, más néven a jüant), másrészt hogy megállítsa a gazdaság további lassulását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.