2016. január 2., szombat

LENNI, VAGY NEM LENNI / TO BE OR NOT TO BE (1942)

LISZTES MEGMONDJA A TUTIT... BLOG
Szerző: lisztes
2016.01.02.


Hitler leghíresebb kifigurázását Charlie Chaplinnek köszönhetjük 1940-ből, azt viszont kevesen tudják, hogy mások is húzogatták már a háború idején is a németek bajszát. A Lenni, vagy nem lenni-t a legtöbben talán a Mel Brooks-féle verzióból ismerhetik, pedig eredetileg 1942-ben készült már egy vígjáték ilyen címmel, amiben bizony nem kímélik a németeket... Sőt, igazából a lengyeleket sem, hiszen vígjátékról lévén szó mindenkin röhöghetünk kedvünkre, mert ebben az alternatív univerzumban senki sem komplett egészen.

Oké, lehet, hogy most egy kicsit túloztam, mindenesetre a Lenni, vagy nem lenni készítői elég meredek történetre építkeztek. És bár én azt vallom, egészséges keretek között mindennel lehet viccelni, az tény, hogy ennek a filmnek nagyon rosszul jött ki a lépés: egyrészt a bemutatása előtt nem sokkal a Pearl Harbor-i események hatására az USA is becsatlakozott a világháborúba, másrészt a női főszereplő is meghalt egy repülőgép-balesetben, amikor épp hadikötvényeket segített eladni az USA kormánynak.
 
Így aztán végül nem lett akkora siker a film, mint amekkorát megérdemelt volna. Pedig a történet nagyszerű: egy lengyel ripacs színész, Joseph Tura szintén a szakmában dolgozó felesége, Maria összeismerkedik egy fiatal katonával, de hamar elválnak útjaik, amikor kitör a háború. Később újra összehozza őket a sors, amikor megpróbálják megakadályozni, hogy egy német kém leadja a Gestapónak az Angliában állomásozó lengyel repülős különítmény családjainak adatait. Ehhez pedig Joseph és a társulat többi tagjának színészi tehetségét hívják segítségül...
 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.