2016. február 27., szombat

BÜDÖS BOGÁRKÉNT RÁZZÁK LE AZ ORVOSOK A DROGOS KISMAMÁKAT

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.02.27.

 
Az orvosnak kellemetlen felelősség, az állapotos nőnek szégyen és kockázat, ha kiderül, drogfüggőként válik anyává. Esetleges, hogy olyanba futnának az egészségügyben, aki érdemben tudna segíteni nekik. Pedig ha jó kezekbe kerül, egy várandós anyánál nincs motiváltabb abban, hogy lejöjjön a szerről.
 
A célzott program hiányzik a drogos kismamák ellátásában – véli a Józan Babák Klubja. A drogfüggő kismamákat idén tíz éve segítő szervezet vezetője, Oberth József szerint egy normális ellátórendszerben az orvosoknál, a védőnőknél, a szociális munkásoknál, a bölcsődékben, óvodákban is szükség lenne ilyenre, és nem is csak a szenvedélybetegségekkel, de például pszichiátriai betegségekkel “és még lehetne sorolni, milyen más betegséggel küzdők számára”. Csakhogy ilyen jelenleg nem létezik, “kimondottan erre a célcsoportra vonatkozó szolgáltatást hiába is keresnénk”.
 
A Józan Babák Klubja többször is hallatta szavát a drogos várandós kismamák témájában. Legutóbb akkor, amikor Törökszentmiklóson rosszul lett két állapotos fiatal nő, akik valamilyen kábítószert (nagy valószínűséggel dizájner-drogot) fogyasztottak, és emiatt kórházba kerültek, ahol császármetszéssel azonnal megszülesztették őket. Az anyukák azóta hazatérhettek, az egyik gyerek, bár állapotuk még nem állt helyre teljesen, várhatóan teljesen felépül, de a másiknak úgy tűnik maradandó károsodása lehet. A gyerekek várhatóan nem kerülhetnek vissza anyjukhoz, a hatóságok már elindították a nevelésbe vételi eljárást...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.