2016. március 5., szombat

KÖNYÖRÖGNI KELL A RÁKGYÓGYSZERÉRT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.03.05.


Immár négy-öt éve nem fogad be új készítményt a támogatott orvosságok listájára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Február közepén tizennyolc – köztük a hasnyálmirigy- és a tüdőrákra ható – gyógyszer támogatását utasították el. A készítmények egy részéhez így magyar beteg nem jut hozzá, a többiért az orvosnak kell megharcolnia.

Részletek:

Az egészségbiztosító hiába javasolta 18 új rákgyógyszer támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat, mivel ahhoz, hogy ezek költségeit magára vállalja, a humán- és a gazdasági tárcának módosítania kellene egy jogszabályt. Azt, amely felsorolja a támogatott gyógyszerek listáját.

Az érintett minisztériumok jogalkotói azonban erre négy-öt éve nem kerítenek sort, így a helyzet automatikus elutasítást hoz. Mivel az engedélyezési eljárás határideje legfeljebb 180 napig tolható ki, az OEP elutasítása azzal jár, hogy a gyártók a legelső lépéstől kezdhették újra a bürokratikus akadályversenyt. A befogadás feltétele az is, hogy a kormányzat biztosítsa a támogatásukra fordítható keretet. Ez az összeg – az OEP becslése szerint – 10-20 milliárd forint lenne a következő 3 évben...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.