2016. április 19., kedd

ANYÁK ÉS APÁK - HOL A LEGJOBB?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.04.19.


Magyarországon hagyományosan meglehetősen nagyvonalú a szülési szabadsággal kapcsolatos szabályozás, más kérdés, hogy azért vannak országok, ahol még nálunk is jobb, és persze olyanok is, ahol rosszabb a rendszer. Arra gondoltam, ma megnézhetnénk, hol mit nyújt az állam, persze utána majd jól elmondjátok, ti mit láttok abban az országban, ahol éltek.

Rögtön azzal érdemes kezdeni, hogy minden relatív, hiszen ha választani kellene, hogy az ember mondjuk Bulgáriában vagy Svédországban szeretne szülővé lenni, akkor a többség alighanem utóbbit választaná, holott törvényileg Bulgáriában sokkal jobb a helyzet.

(Mielőtt belelendülnénk, annyit érdemes leszögezni, hogy ebben a posztban nem akarom aszerint szétszálazni a szabadságot, hogy ki - a munkáltató vagy az állam - mit fizet belőle, tehát most a szülő szemszögéből vizsgálva a dolgot egyszerűen arról lesz szó, hogy ha valaki elmegy szülési szabadságra, mennyi ideig teheti azt meg és mekkora összeget kap ezen idő alatt.)

Visszatérve tehát Bulgáriára, az Európai Unió legszegényebb országa a legnagyvonalúbb is egyben, legalábbis az anyáknak járó juttatások terén. A bolgár nők ugyanis összesen 410 nap fizetett szabadságot kapnak az OECD adatai alapján, ráadásul ezen idő alatt a bruttó keresetük 90 százaléka is jár nekik.

Ráadásul Bulgáriában a nők plusz egy évvel megtoldhatják, ezen idő alatt a minimálbérnek megegyező összeg jár nekik és mindez az apára vagy a még dolgozó nagyszülőre is átruházható.

A második helyen Görögország áll egy igazán kedvező 43 héttel, igaz, a képet árnyalja, hogy itt az anya már csak a fizetése valamivel több, mint a felét kapja csak meg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.