2016. április 22., péntek

KEVESEBBET KELLENE LOPNI...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Tanács István
2006.04.22.


Azt mondják, hogy nálunk rendre túlárazzák a beruházásokat. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kész beruházások teljes árában ugyanis messze nincs akkora különbség itthon és mondjuk Németországban, mint az ács vagy a vízvezeték-szerelő munkabérében. Az anyag többnyire külföldi multik gyártmánya – nagyjából annyiért vagy drágábban lehet beszerezni itt, mint ott.

A teljes elköltött összegben benne van a tisztességes bérre való is – csak éppen nem jut el ahhoz, aki a munkát elvégzi.

A magyar szabályozás a kapitalizmus újrakezdése óta nem lép fel hatékonyan az élősködő vállalkozói trükközés ellen. Az egy dolog, hogy a tendert rendre a politikai csókosok nyerik – nem volna ezzel olyan nagy baj, ha a munka is kéne nekik, nem csak a pénz. A munkára azonban alvállalkozókat szerveznek. Egy-két szint még elviselhető volna az alvállalkozói lépcsőben – vannak speciális munkák, szakosodott cégek – de a magyar gyakorlat szerint 4-5 olyan „alvállalkozó" is beékelődik a megrendelő és a tényleges kivitelező közé, aki semmi egyébre nem vállalkozik, csak arra, hogy levesz 5-10 százalékos profitot, és továbbadja a munkát. A tízmilliárddal becsődölt Szeviép-vezetők perén hallhattuk, hogy cégcsoporton belül is célszerű összevissza mozgatni a pénzt – ha igaz, ami a vádiratban szerepel, úgy sokkal könnyebb eltüntetni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.