2016. április 17., vasárnap

KISS LÁSZLÓ, BŰN ÉS A MEGBOCSÁTÁS - LEDŐLT A FÉLISTEN SZOBRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Rátesi Margit 
2016.04.15. 

Nem csitul a Kiss László úszóedző 55 évvel ezelőtti ügyével kapcsolatos polémia. Nem állnék be a hosszú sorba, de most egyik kedvenc – bár korántsem tökéletes, viszont a mai médiapalettán kiemelkedően tisztességes fórum kaphat gellert. Friderikusz Sándor késő esti beszélgetései kultúráról, politikáról, fizikáról, orvoslásról lehet hogy nem „jellegzetesen” tévés műfaj. Viszont az a kíváncsiság, ami a kérdezőt e beszélgetések során hajtja, izgalmassá tesz minden témát.
Pár napja Gerő András történésszel Kiss bűnéről, büntetéséről, annak következményeiről beszélgetett. Lehet-e, kell-e letöltött büntetés után az elkövető fejét kívánni? – nagyjából ekörül forgott a disputa, amelynek végső kicsengése az volt, hogy egy, a letöltött büntetés után tisztességgel – sőt sikerrel – leélt élet adhat feloldozást.
A felháborodott ítészek szerint meg nem, különösen egy nemi erőszak után, sújtsa megvetés, kénköves eső, meg ilyenek. Az ATV vezetősége meg sietősen beállt a közhangulat hámjába, és elhatárolódott a műsorban elhangzottaktól. Csak remélni merem, hogy emiatt nem kerül veszélybe ez a késő esti 50 perc, amely nemcsak ebben az ügyben, más területeken is gyakran fordul szembe megrögzött előítéleteinkkel, ajánl a közhelyeknél hasznosabb szempontokat egy-egy kérdésben.
Szögezzük le: minden erőszak bűncselekmény, ami nem kerülheti el a büntetést. De talán hatnia kellene így többszáz év után az európai civilizáció egyik alapértékének, a megbocsátásnak is. Ha nem, akkor mennyivel vagyunk jobbak az iszlám fundamentalistáknál? Volt olyan írás, ami szerint, aki nem kívánja az úszóedző vérét, az helyesli az erőszakot, sőt, mindenféle rendszer kiszolgálója. Többen azt is meglebegtették, hogy még a kirótt büntetést sem töltötte le a bűnös, milyen felháborító. Mintha nem tudnának a „harmadolás” intézményéről, amely szerint az elítéltet – hacsak az ítélet ezt tételesen nem tiltja –, bizonyos feltételek esetén feltételesen szabadlábra lehet helyezni a büntetés lejárta előtt. Ez jár a rablónak is, aki szintén erőszakkal követi el cselekményét (azért rablás és nem lopás).
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.