2016. április 13., szerda

SIKER

BENDERIK ELMÉLKEDIK
Szerző: Benderik
2016.04.13.


"A fideszesek a vitában egyébként következetesen azt az álláspontot képviselték, hogy a boltzár sikeres és jó döntés volt, csak a társadalmat nem sikerült erről meggyőzni." (index.hu)

„Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, és „az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. (mno.hu)
Csodaszép.

De kíváncsi lennék, mit ért "sikeres" alatt, aki a fenti bölcseket megfogalmazta.

Mert önmagában a boltzár ellen/mellett lehet érvelni, de a sikerességhez -- elvileg -- kellenek emberek is, akiknek a körében sikert arat. Különösen, ha az ő szempontjukból sikeres.

Ahogy egy film is lehet korszakalkotó, ám ha nagyságát csupán az utókor ismeri fel, saját korában pedig 100-ból 5 nem hány tőle, arra nem mondjuk, hogy sikeres. Csodaszép, korát megelőzőn zseniális, de nem sikeres. Mert a siker a közönségben kiváltott reakció, örömteli fogadtatás.

***

Valahogy az az érzésem, hogy mélyebb gyökerű ez, mint egy szó jelentésének nem ismerete.

Ahogy a mesebeli királylány is, akinek egész gyerekkorában soha senki nem mondott ellen, ha az embernek túl régóta van kétharmados teljhatalom a kezében, netán szocializációs hiányosságok miatt (pl. nem járt óvodába, ilyesmi) előtte se kapott az élettől intelligenciát a másokkal való együttműködésre, idővel átcsúszik egy mesevilágba, ahol elképzelni se tudja, hogy a világ irányítása több annál, mint hogy ő valamit elhatároz, és az úgy lesz.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.