2016. május 28., szombat

AJAJJ, SEHOL SEM TALÁLJUK KÓSA LAJOS EGYMILLIÓ MUNKAHELYÉT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.28.


Nem újdonság, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeret trükközni a számokkal, ha arról van szó, hogy a kormány győzelmi jelentéseit kell egy kicsit hátulról megtámasztani. De hiába a hivatal igyekezete, ha a kormánytagok egy párhuzamos valóságból nyomják a propagandát. Íme, egy újabb gyönyörű példa.

„Ma a közfoglalkoztatottak nélkül is közel jár az egymillió új munkahely megteremtéséhez Magyarország” –
jelentette ki a minap Kósa Lajos. Kár, hogy tételesen nem sorolta fel, hogy hol és miként sikerült ezt az egymillió új munkahelyet (a közfoglalkoztatottak nélkül is) megteremteni. Mert valahogy a tények nem ebbe az irányba mutatnak. Persze, Kósát az ilyesmi nem szokta zavarni.

A KSH
legfrissebb adatai kicsit árnyalják a képet. A statisztikai hivatal közölte: február–áprilisban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 294 ezer fő volt, 153 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 111 ezer fővel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 28 ezer fővel bővült, miközben külföldi telephelyen 13 ezer fővel dolgoztak többen. Mindeközben pedig a munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest 73 ezer fővel (265 ezerre) csökkent.

Mivel magyarázhatók ezek a számok? Az adatok javulásához hozzájárulhattak a külföldre vándorló, és ott munkát vállaló magyar állampolgárok. Ők ugyanis kiváló példái annak, hogyan lehet szépen kozmetikázni a számokat. Az, aki korábban idehaza munkanélküli volt, de külföldön talált munkát, egyszerre csökkenti a hazai munkanélküliségi rátát, és növeli a foglalkoztatási mutatót. Ügyes, nemde? Ha viszont volt idehaza is állásuk, mégis úgy döntöttek, hogy jobb lesz nekik a határ másik oldalán, helyükre fel lehetett venni valaki mást. Szóval így lehet nyerni az elvándorláson...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.