2016. május 3., kedd

ÉRDEMES BÍZNI A POLITIKUSOKBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2016.05.03.


Bár egyre többen – és egyre hatékonyabban – kampányolnak azzal, hogy nem politikusok, és más jellegű tapasztalatuk alapján paradox módon jobban illenek a politikai szférába a „hivatásosoknál”, a statisztikákat megnézve az derül ki, hogy a legtöbben igenis betartják ígéreteik legnagyobb részét. A lakosság percepciója ennek voltaképp teljesen ellenkezője.
Falakat emelni
Az USA elnökválasztási kampányát teljesen felborító Donald Trump teljesítményét még évekig fogják majd elemezni a politikatudomány képviselői, de kiépített imagének szerves része az, hogy a politikai szférán kívülről érkezett. Egy 2014-es felmérés szerint az amerikai választóknak csak négy százaléka(!)gondolta azt, hogy ezek az emberek betartják a kampány során tett ígéreteiket. Obama 2009-es adó-szintentartási ígéretéről ís a többség azt gondolta, hogy nem fogja tartani magát hozzá, egyben a megkérdezettek 59%-a szerint a választott képviselők általánosságban sem tartják be ígéreteiket.
A tudományos eredmények legnagyobb része voltaképp egybehangzóan azt támasztja alá, hogy a politikusok legalábbis megpróbálják betartani kampányígéreteiket, és a vizsgált több mint ötven éves időszakban ez kivétel nélkül az esetek több mint felében sikerült is nekik. Ez nem csak az Egyesült Államokban van így: kanadai, görög(!), holland és brit tudományos munkák is ezt a tendenciát támasztják alá.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.