2016. május 13., péntek

MERJÜNK NAGYOT ÁLMODNI: AKARJUNK KAPITALIZMUST

PKP BLOG
Szerző: feher_b
2016.05.13.


Szitokszó. Az imperialista, érzéketlen, kis nemzeteket elpusztító ragály. Csúnya emberek meggazdagodnak másokon. A jókon. Fujj. Mert aki kapitalista, az bűnöző, de minimum amerikai. Ami persze még nagyobb bűn, mer’ génkukorica.
 
Igen, itt tartunk most. Innen kéne eljutni egy egészséges értelmezésig. Például odáig, hogy a kapitalizmus nem az állam, hanem a tőke uralma. Tőkéje meg nem csak a multinak, hanem a sarki zöldségesnek is van. És első ránézésre nem is olyan nagy baj, ha nem az állam rendelkezik fölöttem, hanem verseny van a kegyeimért. És akkor sarki zöldséges: ideális körülmények között ő nyit második üzletet, a rohadt almát áruló kollega meg tönkremegy. Ez lenne ugyanis a rendszer lényege: az érdem alapú, piaci versenyben kinőtt sikeres vállalkozó és az elégedett fogyasztó.
 
Persze tudjuk, a piac nem tökéletes. Viszont pont olyan, amilyenné mi tesszük. Részemről még nem láttam adekvát választ, ami jobbat hozott volna. Vannak olajmonarchiák, állam központú félkapitalizmusok, mint amilyen a miénk is, és vannak totálisan buta irányított rendszerek, köztük a legrosszabb és kísérletét hálistennek hangos pofára eséssel végző Venezuela. Vakkantani tehát bárki tud, de a jelek szerint jobbat még senki nem csinált...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.