2016. június 22., szerda

CSOK KÖRKÉP, BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS, HATALMAS ÁTVERÉS VAGY BLÖFF VOLT?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.06.20.


Amikor nekifutottunk az évnek, akkor az egész ország lázba került, hiszen a kormány bejelentette, majd egy hónapig a csapból is keményen nyomatta a Propagandát, miszerint minden magyar család, aki képes min. 3 gyereket összehozni valamikor az elkövetkezendő 10 évben, kapni fog 10M állami támogatást és még további 10M forint húde kedvezményes hitelt. Persze, hogy mindenki előkapta a kalkulátort az új családpolitikai csodafegyver hallatán. Ment a matek, miközben az első hónapokban a bankrendszernek lövése nem volt az egészről. Eltelt fél év és megnézzük, hogy mi változott gyakorlati szemmel. Egyben értékelni fogjuk a CSOK féléves bizonyítványát különböző fontos szempontok alapján. (Az értékelés abszolút szubjektív)
 
Átverés, blöff vagy valami más?
 
Szerintem a CSOK program megbukott. Elvesztette az élét és a mondanivalóját. Valószínűleg Magyarország történelmének egyik legdrágább propaganda hadjáratát láthattuk, miközben valódi haszna a 10+10-nek nem igazán volt. Leginkább azok a jómódú családok kapták meg, akiknek már megvan a három gyermekük és már eddig is drága ingatlanban laktak. Pedig a CSOK támogatásnak a kommunikáció szerint a lényege az építőipar bepörgetése és a gyermekvállalás ösztönzése. Ebből pedig semmi nem valósult meg, ami a CSOK 10+10 nélkül ne valósult volna meg. És ez elgondolkodtató.
 
Persze lehetne azonosulni azzal az érvvel, miszerint ne keressük a rosszat az "ingyen pénzben". Ma már látszik, hogy nincsen "ingyen ebéd". Egyrészt az igénylők 99%-a nem kapta meg valami fondorlatos jogértelmezés miatt a támogatást, másrészről az ingatlanárak pontosan annyival emelkedtek, mint amennyi támogatást lehetett kapni. Ez pedig újfent szakadékot generált, hiszen azok a családok, akiket elutasítottak a CSOK 10+10-ből sem tudtak önerőből otthonhoz jutni, mivel számukra elérhetetlenül drágultak az árak...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.