2016. június 30., csütörtök

HONGKONGI HELIKOPTERES TÚRA KÖTI ÖSSZE HABONY ÁRPÁDOT A MAGYAR LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK EGYIK OFFSHORE FORGALMAZÓJÁVAL

444 HU
Szerző: Erdélyi Péter
2016.06.29.


Habony neve nem először kerül elő a letelepedési kötvényes biznisz körül. Korábban egy másik ilyen vállalkozásról derült ki, hogy ugyanaz az ember a jogi képviselője, mint Habony Árpádnak.
A letelepedési kötvények árusítása óriási, több százmilliárdos üzlet.

Lényege, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyhez juthatnak, ha összesen 350 ezer euró (110 millió forint) körüli összegért jegyeznek a kötvényből. A magyar papírok sokféle előnnyel járhatnak mondjuk egy-egy távol-keleti üzletembernek, például akadálytalanul mozoghatnak, üzletelhetnek, alapíthatnak céget az egész EU-ban. Ezért nem olyan rettenetesen nagy ár ez az elsőre talán magasnak tűnő összeg, pláne, hogy ezt a befizető kamatostul visszakapja, hiszen egyfajta államkötvényről van szó, tehát tulajdonképpen a magyar államot hitelezi a kötvényvásárló, a magyar állam pedig idővel (a papír futamidejének lejártával) visszafizeti az összeget.

A kötvényeket forgalmazó, jellemzően offshore hátterű cégeket nyílt pályáztatás nélkül választotta ki az Országgyűlési gazdasági bizottsága még Rogán Antal vezetése alatt 2012-ben.

A cégek tulajdonosait a kiválasztáskor ugyan nyilvánosságra hozták (innen lehet ismerni a Habony nevére helikoptert foglaló Jonathan Chant), de az offshore háttér miatt azóta nem lehet követni, hogy alakulnak a tulajdoni viszonyok.

Kerestük a hongkongi bankárt, arról érdeklődtünk, hogy ő képviseli-e Habony Árpádot a Távol-Keleten, de sajnos nem válaszolt a levelünkre...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.