2016. június 28., kedd

MEGHALT BUD SPENCER

INDEX HU
Szerző: INDEX
2016.06.27.


Életének 86. évében elhunyt Bud Spencer. A halálhírt családja jelentette be hétfőn este a színész hivatalos Facebook-oldalán. Életében 77 filmben szerepelt, de mindig is inkább úszóként és vízilabdázóként volt büszke magára.
                    
A színész, polgári nevén Carlo Pedersoli 1929-ben született Nápolyban. Már akkor hatalmas volt: közel 6 kilósan jött világra. Rövid ideig élt Brazíliában is családjával. Kifejezetten jó tanuló volt, előbb vegyésznek, majd jogásznak tanult.

Sikeres azonban sportolóként lett: húszas éveiben úszóként és vízilabdázóként brillírozott. Mellúszásban 20 évesen olasz bajnok lett, egy évvel később 100 méter gyorson nyerte meg a nemzeti bajnokságot. Ő lett az első olasz, aki egy perc alatt úszta a 100 méter gyorsot, 1952-ben az olimpián Helsinkiben, majd négy évvel később Melbourne-ben is az elődöntőbe került. 1950-ben az olasz vízilabda-válogatottal is szerepelt az Eb-n, negyedik lett. Később egy Eb-győztes olasz csapatnak is tagja volt, a Lazióval nyert nemzeti bajnokságot is. Fiatal vízilabdás korában járt a Margitszigeti Sportuszodában is.

Színészi pályafutása 1949-ben indult, de az 1960-as években indult be igazán, miután 38 évesen abbahagyta a vízilabdát. Haláláig 77 produkcióban szerepelt, köztük olyan, Magyarországon kultfilmekké vált zseniális alkotásokban, mint a Kincs, ami nincs, a Különben dühbe jövünk vagy a Nincs kettő négy nélkül. Bár neve a spagettiwestern műfajjal nőtt össze, repertoárja jóval szélesebb volt, szerepelt thrillerekben és művészfilmekben is...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.