2016. július 1., péntek

13 ABSZURDÍTÁS A "RÖSZKEI ZAVARGÓK" ELLENI BŰNPERBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.01.


Ma befejeződött az ún. „röszkei zavargók pere”. Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott megsértése miatt indított büntetőeljárásban most először született ítélet. Mind a tíz vádlottra szabadságvesztést és kiutasítást róttak ki. Hat vádlott 1 év 2 hónap letöltendő börtönt kapott, a hetedik három évet. A Helsinki Bizottság három szíriai ügyfele 1–1 év börtönbüntetést kapott felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős.
 
2016. szeptember 16. óta tartottak fogva 10 embert, menekülőt, akinek büntetőügyében ma született ítélet a Szegedi Járásbíróságon. A Helsinki Bizottság három ügyfele közül egyedül az oltalmazottként elismert nőt nem utasították ki. Még a másik kettő 2, illetve 4 éves kiutasításra ítéltek, de ők – mint menedékkérők – szabadulnak. A 3 évre ítélt fiatalember továbbra is letartóztatásban marad. A többi hat esetében az idegenrendészeti hatóság dönt arról, hogy elrendelik-e az idegenrendészeti őrizetüket. A bíró mindenesetre nem tartotta szükségesnek. 
 
Az ügyész súlyosításért, az elítéltek és védőik felmentésért fellebbeztek, azért az ítélet nem jogerős. 
 
Összefoglaljuk, ügyfeleink vonatkozásában miért tekintjük az egész eljárást súlyosan alaptörvény-ellenesnek és minden ízében abszurdnak:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.