2016. július 13., szerda

ALBÁNIA - A SZABAD VAGYOK, SZEMETELEK ORSZÁGÁBÓL ÚTON A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG FELÉ

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Jani haverja
2016.07.12.


Igen. Merthogy Albániáról egy fenntartható világ sorozatban is tudunk írni. És újra sztereotípiákat megdöntően sokat! Törekvő kezdeményezéseiről, futó zöld programjairól, környezetvédelemért tett lassú, de kitartó erőfeszítéseiről. Ismerkedjünk meg ezzel a zöldülő Albániával!

Egy ország, amely alig 100 éve szabadult az oszmán török elnyomás alól, majd pár évtized múlva „önként” bezárkózott. Ahol minden szombaton, kommunista szombatként kötelező közterület takarítás volt, a szemetelésért pedig súlyos büntetés járt, és ahol a lakosság egynegyede a rendszerváltáskor, 1992 és 1995 között elhagyta a szülőföldjét, az otthon maradottak pedig a szabadság jelképeként elkezdtek szemetelni.
 
Egy ország, ahol a pilótajáték tönkretette az amúgy is döcögő gazdaságot 1996-ban, ahol a szemét elborította a folyómedreket, és színes nejlonzacskók lógtak még a fákon is, mert a szél szanaszét vitte azokat. Egy ilyen országban az embereknek a legkisebb gondja volt a környezettudatosság és a környezetvédelem. Majd az ezredfordulón jött Edi Rama, Albánia jelenlegi miniszterelnöke, aki 12 éves tiranai főpolgármestersége alatt színesbe öltöztette a házakat. „Tiszta és Zöld” projektje révén 96.700 m² zöldterületet létesített és 1.800 fát ültetett a fővárosban. Albánia akkor elindult a fejlődés és a lassú szemléletváltás útján a környezettudatosság felé..
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.