2016. július 13., szerda

ETIKAI VIZSGÁLATOT KÉRT AZ NNI A FIDESZES KÉMÜGYRŐL NYILATKOZÓ ÜGYVÉD ELLEN, DE AZ ELJÁRÁST MA BEFEJEZIK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.07.13.


Tavaly ősz óta vizsgálják a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vagyonvédelmi Osztályán, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak, Maxin Norbert és társa hat, illetve nyolc évvel ezelőtt kémkedtek-e az Amerikai Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak.

Az eljárásban nem csak az a furcsa, hogy az állítólagos bűntettek elkövetése óta ennyi év telt el, hanem az is, hogy az ügy dokumentumai nincsenek titkosítva, így a gyanúsítottak védője beszámolhatott az ügyről a sajtónak.
Korábbi cikkeink a fideszes kémügyről
Nagyon kellemetlen a Fidesznek a legújabb magyar James Bond – közreadjuk a levelét
Milliárdos sikkasztásgyanú az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember becsődölt vállalkozásánál
Nem kíváncsi a rendőrség az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember cégügyeire és fideszes kapcsolataira
Az IMF képviselőjét és egy amerikai katonatisztet is gyanúsítottként hallgatnák meg a kémügyben
Kémkedéssel gyanúsítanak egy több éve eltűnt üzletembert
Ezen írások közül hármat sorolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének megküldött levelében, Maxin Norbert védőjével, Kertész Gusztávval szemben etikai vizsgálatot kérve. Arra hivatkozva írta ezt Bezsenyi Mihály NNI-igazgató Bánáti Jánosnak, hogy a cikkek a kitett dokumentumokkal, valamint a gyanúsított Facebook-oldala problémát jelentenek, mert „alkalmasak a tanúk befolyására.”

Az igazgató hangsúlyozta, hogy „a védő az ügyfelek érdekeit képviseli, illetve a tőle kapott feladatokat hajtja végre”, de jogerős bírósági döntés van arról, hogy Maxin Norberttel nem lehet interjút készíteni.

Kicsit fából vaskarika módjára alakul a történet, mert a kérelem másik részében a nyomozó iroda vezetője épp azt jegyzi meg, hogy az elutasított újságírói kérés miatt folyik ilyen módon a közvélemény tájékoztatása. Ami „etikai kérdéseket vet fel” a parancsnok szerint....

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.