2016. július 5., kedd

ILYEN LENNE AZ EURÓPAI UNIÓ, HA ORBÁN VIKTORRA BÍZNÁK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.07.05.


A magyar kormányzópárt vezetői sokat bírálták az Európai Uniót a Brexit után, ám arra nem tettek utalást, hogy ők min változtatnának, ha döntési pozícióba kerülnének a közösségen belül. Eddig csak a migránskérdéssel foglalkoztak, mert erre a kihívásra valóban ütős választ adtak: kerítést építettek, sajátosan értelmezik a nemzetközi menekültügyi eljárásokat és népszavaztatnak az unió által javasolt befogadási kvótáról. Pedig Európának számos egyéb kihívásra reagálniuk kéne, ám az Orbán-kormány ezekről tudomást sem vesz...

...Ha Orbán Viktoron múlna, akkor a valódi reformok elmaradnának az EU-n belül. Őt csak a hatalom belső elosztása érdekelné, mely irányt szab a pénzügyi források elosztásának, lehetővé tenné lojális bürokraták kinevezését, olyan területek bekebelezését, melyektől anyagi vagy politikai hasznot remél. Őt azok a nagy rendszerek nem érdeklik, melyekhez veszélyes nyúlni, mert komoly népszerűségvesztéssel járhat az átalakításuk. Magyarországon az oktatás reformja helyett államosított, tandíjat vezetett be a felsőoktatásban, az egészségügyben hangzatos ígéreteken kívül semmi nem történik, a veszteséges vasúthálózat átalakítása helyett pedig kisvasutat épít a szülőfalujába. Ne várjuk egy ilyen politikustól, hogy az EU sokkal nagyobb léptékű rendszereihez valaha is hozzányúlna, hiszen erre a hazájában sem volt elegendő bátorsága annak ellenére, hogy kétszer kapott kétharmados felhatalmazást a választóitól.

Végül, ha Orbán Viktor irányítaná az EU-t, első dolga lenne, hogy kommunikációs tanácsadókkal venné körbe magát, minden héten megrendelne egy belső felmérést a Századvégtől, és csak olyan központi intézkedésekre adná meg az engedélyt, melyek népszerűséget hozhatnak a kormányának. Orbán Viktor ugyanis úgy tesz, mint aki bátran szembeszáll mindennel és mindenkivel, ha az érdekei úgy kívánják, ám közben minden lépését annak rendeli alá, mennyit hoz majd neki a konyhára. Ha Brüsszellel kell perlekednie ahhoz, hogy nőjön az ázsiója, akkor így tesz, ám mi lenne, ha ő maga lenne Brüsszel első embere? Nyugi, találna új démont magának! Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne adj tanácsot olyannak, akit már leterített a medve, mert ha egyszer rád támad a nagy barna mackó, mindent elfelejtesz abból, amit korábban mondtál.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.