2016. július 4., hétfő

KÁOSZ LEHET AZ INGYENES KÉMÉNYSEPRÉSBŐL, JÖNNEK A KATASZTRÓFAVÉDŐK

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.04.


Július 1. óta egy fillérbe sem kerül a lakossági kémények kötelező felülvizsgálata. Ennek sűrűségét a gáztüzelésű berendezések esetében a kormány egyről két évre változtatta. A szilárd tüzelésű kazánok ellenőrzési gyakoriságát két éve a kabinet fél évről egy évre növelte, ez nem változik.
 
Az ország nagy részén a kéményseprést eddig végző vállalkozók – többnyire az önkormányzatok szerződésbontása folytán – levonulnak. Így 1835 településen helyüket a katasztrófavédők veszik át. Úgy tudjuk, az ügyfélszolgálatot is e szerv megyei igazgatóságai végzik.

A fennmaradó megyékben, területeken továbbra is a jelenlegi vállalkozó száll ki. A fővárosban például marad az önkormányzati Főkétüsz. A kötelező lakossági szolgáltatásért a továbbiakban ugyanakkor senki sem kérhet ellenszolgáltatást.
 
A lépés része annak a folyamatnak, melynek során az önkormányzati vagy magyar magántulajdonú mikro- és kisvállalkozásokat az Orbán-kabinet módszeresen kivérezteti. A 2013-as rezsicsökkentés során a felülvizsgálatért elkérhető díjukat a kabinet megfelezte, majd megkétszerezte a berendezések kötelező ellenőrzései közötti időt. Ez ugyanilyen arányban csökkentette a cégek bevételeit. A jövőben a vállalkozások elvileg megkapnák az államtól munkájuk ellenértékét, de Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke korábbi tapasztalataik alapján e tekintetben rendkívül borúlátó. Szerinte a kötelező felülvizsgálat kinyújtásával bevételeik egy helyett immáron kétéves késéssel érkezhetnek meg, ami további cégeket sodor csődbe...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.