2016. július 1., péntek

POLITIKAI "ORGYILKOSOK" NYERHETNEK A BREXITEN?

MANDINER BLOG
Szerző: Hörcher Ferenc
2016.07.01.


Boris Johnson legfőbb riválisa az utolsó pillanatban hagyta cserben harcostársát. A brit konzervatívok bosszút állnak Cameron megbuktatóján.

A kívülálló elszörnyed, ha elolvassa azt a Telegraph anyagot (How Boris Johnson was brought to his knees by the 'cuckoo nest plot'), amely összefoglalja a Konzervatív Párt háza táján lezajlott csütörtöki drámát. A politikában és Shakespeare színműveiben kevésbé járatos olvasó ugyanis nem képzelné, milyen köpönyegforgatásra képesek a brit konzervatív politikai elit tagjai a hatalmi ambícióik kielégítése kedvéért.

Lássuk röviden a történetet: Michael Gove, a Cameron-kormány igazságügyi államtitkára egyike volt Boris Johnson legfontosabb szövetségeseinek. Johnson, a volt londoni polgármester ugyanis a kormányon kívül volt, ezért kulcsfontosságú lehetett számára, hogy legyenek olyan kormánytagok, akik hajlandók őt támogatni. Állítólag épp Gove tudta meggyőzni egyáltalán Johnsont, hogy beleálljon az Exit-kampányba. Nos, ugyanez a Gove még néhány napja is úgy nyilatkozott, hogy ő magát nem tartja alkalmasnak a vezetői feladatra; majd csütörtökön, amikor a versenybe beszállóknak hivatalosan be kellett jelentkezniük, váratlanul bejelentette, hogy Borist alkalmatlannak tartja a feladatra, s maga indul el helyette.

Gove támogatói – parlamenti képviselők, de állítólag a kormánynak is több tagja – részben szintén Johnson csapatából kerültek ki. Őket is szisztematikusan átcsábította ugyanis a pártütő, arra hivatkozva, hogy Boris tehetséges ember, de nem való az ország élére, mindenféle kormányzati tapasztalat nélkül. Így történhetett aztán, hogy pár perccel a jelentkezési határidő után Boris Johnson az összehívott újságírókkal és megmaradt híveivel azt közölte, hogy az Egyesült Királyság előtt álló feladatokra pillanatnyilag nem ő az alkalmas ember. Vagyis a Brexitnek nem csak az Egyesült Királyság regnáló prime ministere, hanem annak legfőbb politikai ellenfele is áldozatául esett. Cameron mellett most már Johnson is béna kacsa...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.