2016. augusztus 18., csütörtök

ANYASÁG: MINDENKI JÓL AKARJA CSINÁLNI

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.08.18.


Mostanában jelentek meg posztok az anyaságról általában, és érdekes módon mindegyiken van valami előre meghatározott felhang: pátosz, keserűség, félelem, vitriol. Nyilván a gyerekvállalásról nehéz tárgyilagosan beszélni, de én most megpróbálom. Mögöttem az első terhességgel együtt már 18 év van. Ehhez jönnek saját gyerekkori tapasztalatim, és amit a környezetemben látok.

Először is a legfontosabb: olvashatsz bármennyi könyvet, meghallgathatsz tanácsadó tanfolyamokat, kérdezhetsz és megfigyelhetsz babás ismerősöket, biztos, hogy a te terhességed és babád nem „olyan” lesz, vagy legalábbis nem pontosan olyan. Éppen ezért jó, ha az előzetes elképzeléseid nagyvonalúak és kellően rugalmasak. Vannak fix pontok a terhességben és a gyereknevelésben. Kellenek kötelező egészségügyi vizsgálatok, meg kell venni a kelengyét, be kell rendezni a helyet a gyereknek, meg kell szülni, és fel kell nevelni. A gyereknek enni kell adni, ruházni kell, és gondoskodni kell a megfelelő körülményekről a fejlődéséhez. Ez biztos, de hogy ez a kaja, ruha, környezet milyen lesz, az tőled, a többi családtagtól is függ, és persze nem árt, ha igazodik a baba/gyerek igényeihez, amit viszont nem tudsz előre pontosan meghatározni.

Lehet, hogy berendezel egy gyönyörű babaszobát, de a gyerek csak akkor alszik majd jól, ha melletted van. Lehet, hogy közös alvást tervezel, de a gyerek szeretne egyedül lenni éjjel. Igen, van ilyen gyerek! Én is előírásszerűen beköltöztem a fiam mellé, amikor hazahoztam. Pár hét után rá kellett jönnöm, hogy mindketten éber alvók vagyunk, és borzasztóan zavarjuk egymást. Ha ő szusszant egy nagyobbat, én ébredtem fel, ha én megfordultam az ágyban, akkor meg ő, szóval különköltöztünk, és ez volt a nyerő megoldás. Ha éjjel megéhezett, úgyis hallani lehetett a másik szobában is (sőt, szerintem a szomszéd is tudta).

Melyik pelenka a jó? Elsődleges nyilván a méret. A többi meg próba kérdése. Nincs ultimate mindenkinek jó pelenka. De nem kell végigpróbálni az összeset, mert lehet, hogy az első, amit megveszel, jó. Hogy a második két hajszállal jobb lenne esetleg? Igen, lehet, de az is lehet, hogy rosszabb. A gyereknek nem kellenek tökéletes körülmények, csak olyanok, amik nem zavarják a saját napi tevékenységében...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.