2016. augusztus 12., péntek

BELESZÓLHATOK A KAMASZ KERESZTLÁNYOM ÉLETÉBE?

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.08.11.


Egyszer volt, hol nem volt, egy betonrengeteg közepén egy lány, aki minden nap, amikor a munkából koslatott hazafele, egy aprócska kislányt látott egykedvűen a homokozóban ücsörögni, se más gyerek, se játékok, csak az ücsörgés és a bambulás. Az anyukája a maga 16 évével a padon szívta a cigit, köpködte a szotyit, és dumált a sorstársakkal. A sokadik alkalommal, ki tudja, miért, megállt, leült, beszélt hozzá, épített valamit. Majd legközelebb hazafele vett egy homokozókészletet. Játszottak, vagyis a lány játszott, a gyerek nézte. Így kezdődött. Ennek 17 éve.
 
Aztán lettek hosszabb programjaink, sétáltunk, elmentünk fagyizni, feljött hozzám mesét nézni, kutyát simogatni. Rendeztem szülinapi bulit, rendeltem télapót, volt közös húsvét és karácsony. Akkor legyél te a keresztanyja! Jó, legyek és már ott álltam a templomban egy hároméves, kvázi vadidegen gyerekkel. Furcsa az élet.
 
Volt nyári tábor, úszótanfolyam, görkori, bicikli, asztal, ágy, számítógép, ruha, miegymás. És voltak közös balatoni nyaralások, szentesték, húsvétok. Az évek peregtek, nevelőapukák jöttek és mentek, a gyerek iskolába ment. Nem ment a tanulás, sok volt a gond. Töltött nálam heteket, mert az uzsorások rendszeresen éjjel törtek rájuk, vagy az aktuális nevelőapa túl sokat balhézott.
 
Nehéz volt bármit tenni úgy, hogy ne tűnjön durva beleavatkozásnak az életükbe. Ki voltam én, hogy beleszóljak? A természetemhez képest nagyon óvatosan próbálkoztam, és bár volt olyan is, hogy anyuka napokig tartó sírógörcsös állapotában azt mondta, inkább vedd magadhoz, nekem már nem kell, de így is eljutottunk oda, hogy nem a te gyereked, minek pofázol bele.
 
Marha mérges voltam, de nem hibáztatom. Már akkor is éreztem, hogy milyen lehetetlenül elkeserítő helyzetben van az, aki 16 évesen anya lesz, az apa már a terhesség kiderülésekor lepattan, aki 18 évesen a rákos anyját ápolja, aki soha nem volt jó hozzá. Se szeretetet, se támogatást, se jó példát soha nem kapott, nem látott...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.