2016. augusztus 5., péntek

EÖRSI MÁTYÁS KOLLABORÁCIÓJÁRÓL - A KÜLÜGY HAZÁMAT PÁRIÁVÁ TETTE A HAZAI PORONDON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.08.04.


Amikor a Demokratikus Koalíció megalakult, alapítói a névválasztással azt is jelezni akarták: szélesebb alapokra helyeznék az együttműködést: a minimum, hogy a demokratikus szabályokat elfogadja a csatlakozó. A többpártrendszerű, piacgazdaságon alapuló berendezkedést, a szabad választásokon alapuló politikai hatalomgyakorlást, beleértve a mindenkori politikai kisebbség jogait az ellenőrzésre. Demokrata nem bojkottálhatja a parlamenti választásokat, nem negligálhatja a legfontosabb demokratikus eszköz, a törvényhozás szerepét. (Nem véletlen, hogy a ma regnálók folyamatosan bontják a parlament presztízsét.) A DK-ban bíznak abban is, hogy a jelenleg regnáló pártszövetségből kiábrándult, ha nem is híveket, legalább támogatókat lehet szerezni. (Van még egy hasonló koalícióra hajlandó párt a parlamentben, aminek a neve szintén jelzi szándékát: az Együtt-Párbeszéd Magyarországért párt.)

Ebben eddig nem volt túl sikeres az alakulat: konzervatív demokraták nem szélesítik a DK bázisát, Bokros is inkább önálló pártot alapított Modern Magyarország néven. Ebben a névben benne van az is: az általános vélekedéssel ellentétben a konzervatív nem valami csökött, bigott maradiságot jelent.

Fontos jellemzőnek kellene lennie, hogy egy politikai irány híve nem tartja eleve aljasnak, tolvajnak a vele egyet nem értők egész táborát, különbséget tesz a választók, és az adott rendszer vezetői között.

Ebből, de csakis ebből a szempontból akár igazolható is lehetne, hogy Eörsi Mátyás a Demokráciák Közössége nevű szervezet vezető tisztségének elnyeréséhez kérte és elfogadta a jelenlegi kormány támogatását.

De akárhogy forgatom: nem elfogadható. Készséggel elhiszem, hogy a képviselőnek nem változik a véleménye, továbbra is a kormány bírálója lesz. Igaz, sokakkal együtt először hallottam e nemzetközi szervezetről: elfogadom, hogy a demokrácia nemzetközi megerősítéséért dolgoznak. Csakhogy: a Demokratikus Koalíciónak nem általában a nemzetközi terepen, hanem elsősorban konkrétan a magyar demokrácia állapotáért kell tennie.

Igen, a dk-s beszélgessen fideszes-jobbikos szavazóval, tudja meg, miért gondolja a szavazó hogy ez a fajta államrezon biztosítja a magyarság életét, boldogulását. De szóba nem állhat azzal a külügyérrel, aki gazdája parancsára a hazámat páriává tette a nemzetközi porondon. Ha emiatt elesik az első tisztség elnyerésétől, akkor elesik.
Önmagában elég furcsa, hogy egy független nemzetközi szervezet tisztségeit kormányjelöléshez kötik. Ráadásul megbukik Eörsi másik érve is: hogy tudniillik, nem függ a kormánytól. Dehogynem. Hiszen, ha fizetést, díjazást nem is a kormánytól kap, a szervezetben betöltött szerepéhez kell a támogatás.

Mindezek miatt arra kérem Eörsi Mátyást, és a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet is: gondolják át még egyszer ezt a ügyet.

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.