2016. augusztus 9., kedd

HOSSZÚ KATINKA MEGLEPTE A VILÁGOT: 100 HÁTON IS ARANYÉRMES

ORIGO
Szerző: Juha Pál
2016.08.09.


Hosszú Katinkának korábban még vb-érme sem volt 100 háton, a riói olimpia döntőjében – a második 50 méteren bemutatott, hihetetlen úszásával – mégis első tudott lenni. Az Iron Ladynek ezzel már két aranyérme van Rióban.

A 100 hát közel sem számít Hosszú Katinka legerősebb számának, de az előfutam után az Origónak azt mondta, ugyanolyan fontos számára minden versenyszám, amiben indul. Miután eldőlt, hogy a második legjobb idővel jutott nyolcas döntőbe, arról beszélt, hogy akár aranyérmes, de utolsó is lehet a sűrű mezőny és a rövid táv miatt.

„Sokat hibáztam az elődöntőben, hétfőre még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti. Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián.”

Ami óriási meglepetés, hogy a Londonban négy éve 58,33-mal olimpiai aranyat nyerő, ötszörös olimpiai bajnok Missy Franklin 100 háton nem jutott ki Rióba, a júniusi, amerikai válogatón ugyanis mindössze 1:00.24-et úszott. Az „utánpótlás” persze adott, a másik két amerikai, Olivia Smoliga és Kathleen Baker is bekerült a riói döntőbe, előbbi a legjobb (58,84) idővel. Katinka az ötös pályáról rajtolt, az elődöntőben a második legjobb idő (58,94) volt az övé, ez egyben a világ idei negyedik legjobb ideje. Meglepetés, hogy a tavalyi vb-n mindkét hátúszószámban aranyat nyerő Seebohm csak a hetedik idővel került fináléba...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.