2016. augusztus 12., péntek

RENDKÍVÜLI SÜRGŐSSÉGRE ALAPÍTOTT KORRUPCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.12.


Lassan név szerint és személyesen megismerhetjük a számtalan államtitkárt, helyettes államtitkárt, az összes minisztérium összes dolgozóját és az ő rokonságukat. Még nem a Kékfény című műsorból (van még ilyen?), hanem a fantasztikusan gazdagodó, pályázatokat és támogatásokat rendre megnyerő, ártatlan bociszemekkel a kamerába néz, nem-értem-mi-a-probléma típusú nyilatkozatokat adó magánszámok keretében.

Ma Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kis- és középvállalkozásokért felelős volt alelnöke, jelenlegi Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csodálkozik rá a világra, hogy mi a probléma az ő 70 milliós agrártámogatásával, amikor az minden keményen dolgozó kisembernek jár. Valóban jár az uniós földalapú támogatás. Azonban az államtitkár úr 96 hektárjára igényelt és elnyert 70 millió forint nem csak ebből áll össze, ugyanis tudomásom szerint nem hektáronként hétmillió forint az uniós támogatás, hanem ennek a csekélyke töredéke. A többi pénz nem jár, hanem elnyerhető állami és uniós forrásokból áll össze.

De nem ügy ez, nem is lesz az. Ahogy az sem, hogy szeretve tisztelt miniszterelnökünk drága édesapja pályáztatás nélkül is ügyesen forgolódik a „Rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás” fedőnéven futó projektek körül, most például a 2017-es vizes világbajnokság építkezési körül. Az önmagában megérne egy misét, hogy miképpen lepheti meg annyira a kormányt a világbajnokság rendezésének lehetősége, ami indokolja a rendkívüli sürgősséget. Ha csak az nem, hogy ilyenkor nem kell közbeszerzést kiírni.

Az ilyen esetekben a következő reakciók fordulnak elő:
  • Az érintett a kérdést sem érti, hiszen ő ugyan miért is ne nyerhetne közpénzes megbízást?
  • Az érintett mélységesen megbántódik már csak a gyanúsítástól is és duzzogva nem válaszol a sajtó kérdéseire.
  • Az érintett eleve sem válaszol semmilyen kérdésre, mert kinek mi köze hozzá.
  • Az érintett letagadja a szemmel látható tényeket is.
  • Az érintett perrel fenyeget mindenkit, aki meg meri írni az esetet.
Egy valami nem szokott előfordulni: nem háborodunk fel. Megszoktuk, természetesnek vesszük, talán még büszkék is vagyunk az újabb nemzeti sikerre.

Korrupciónak nevezzük azt, ha egy politikus, vagy egyéb, köztisztséget ellátó személy (legyen az a legapróbb falu polgármestere, vagy az ország miniszterelnöke) visszaél a hivatali hatalmával, befolyásával, esetleg a munkakörével járó információkkal (például tudja, mire és hogyan kell benyújtani úgy pályázatot, hogy az biztosan pénzt hozzon a konyhára, vagy olyan légkört alakít ki maga körül, hogy a rokonának elég csak a neve is ahhoz, hogy hozzáférjen a közpénzekhez), illetve amikor egy politikus pénzt, vagy egyéb juttatást fogad el azért, hogy az őt lefizető személy kedvezőbb elbírálásban részesüljön, akkor ez bűncselekmény kategória. Kinyomozható, bizonyítható, büntethető. Persze, csak akkor, ha működik az ügyészség, ha a legfőbb ügyész teszi a dolgát, ha a rendőrség nyomoz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.