2016. szeptember 19., hétfő

AZ EU A NÉPFELKELÉS SZÉLÉN ÁLL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.09.19.


A Financial Timesnak adott interjújában Fico szlovák miniszterelnök úgy látja, vége az európai tervnek, ha az unió nem veszi figyelembe a nemzeti politikák sajátosságait. Fico azt hangsúlyozta, hogy az EU a népfelkelés szélén áll. A New York Times arról ír, hogy Orbán és Kaczynski kulturális ellenforradalmat hirdetett meg, hogy elfogadhatóbbá tegye Brüsszel számára a támadást a szólásszabadság ellen, illetve hogy nem hajlandó segíteni a menekültválság megoldásában.

New York Times

1. A lap Orbán Viktor fényképével illusztrálja az uniós csúcsról készült szerkesztőségi cikkét, amelynek mondandója, hogy elveszett az EU-ba vetett hit. Milliók érzik úgy, hogy az unió cserben hagyta őket. Ezért egyre többen populista mozgalmak és nacionalista politikusok felé fordulnak, mert azok azt ígérik, hogy megvédik őket, a nemzeti határok lezárásával és az összeurópai megoldások elvetésével. Ha a szervezet túl akarja élni a bajokat, helyre kell állítania az emberek bizalmát, miután már javában zajlik a fordulat: tömegek fordítanak hátat a szabadságnak és más alapvető értékeknek. Orbán és Kaczynski kulturális ellenforradalmat hirdetett meg, hogy elfogadhatóbbá tegye Brüsszel számára a támadást a szólásszabadság ellen, illetve hogy nem hajlandó segíteni a menekültválság megoldásában. A biztonságot illetően Pozsonyban vázoltak programot, ám ha nem tesznek gyorsan lépéseket a többi baj rendezésére, akkor nem sok ünnepelni való lesz a jövő márciusban, Rómában.


http://www.nytimes.com/2016/09/19/opinion/a-loss-of-faith-in-the-eu.html?_r=0

2. Az újság több magyar holokauszt-túlélő példáján mutatja be, hogy ezek az emberek a történelem legsötétebb fejezetének a végén mind inkább támogatásra szorulnak, mert egyre rosszabb az egészségi állapotuk, csak éppen kezdenek elapadni az erre szolgáló pénzforrások. Magyarországon kb. 10 ezer emberről van szó, sokan közülük az egykor elszenvedett trauma hatására nem hajlandók elhagyni otthonukat, így számukra marad az otthoni gondozás, csakhogy az sokba kerül. A többlet anyagi teher visszaháramlik Németországra, amely hajlandó is az eddiginél többet fizetni. Ez azt jelenti, hogy az érintettek számára nem korlátozzák a házi ápolás időtartamát. Ám a Kelet-Európában végbement jobbratolódás fokozta az irigységet a jobb ellátás miatt. Továbbá Magyarország Orbán alatt nagyobb türelmet mutat az antiszemitizmus iránt...

http://www.nytimes.com/2016/09/19/world/europe/holocaust-survivors-aid.html

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.