2016. szeptember 7., szerda

AZ EURÓPAI ÁLOM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.09.06.


Orbán szerint az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába költözött.
Nem is lenne ezzel baj, csak attól tartok, hogy ez az álom is olyan lesz, mint a liba költözése, hamarosan visszaköltözik, oszt itt maradunk a sötétségben, álomtalanul.
Namármost azért azt tegyük hozzá, hogy az álom individuális műfaj, mindenki másról álmodik.
Könnyen meglehet, hogy ami az egyik embernek vágyálom, az a másiknak rémálom, és viszont.

Orbán korszakos teóriáját a Visegrádi Négyek és Ukrajna vezetői által tartott fórumon fejtette ki, ahol nacionalizmus dicshimnuszát vélte kötelezőnek elénekelni.
Szerinte az európai politikusok egy nemzedékének volt egy "titkos álma", amely szerint az EU-val el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltsa fel.
De kiderült, hogy nincs olyan identitás, amely kiválthatja a korábbit - vélekedett.
Hozzáfűzte: bebizonyosodott, hogy az az ország sikeres, amelynek erős az identitása.

Hát, nem is tudom, merjek-e ezzel a nagyívű eszmefuttatással vitába bocsátkozni, - sok értelme nincsen.
Hiszen a Nagybeteget még ez az elmélet is csak annyiban érdekli, hogy jelenleg ennek égisze alatt lehet legzavartalanabbul lopni, de mégis…
Szóval az a gond, hogy az ember, aki még soha nem hazudott, már megint hazudozik, mint a szabadságos katona.
Az európai politikusok ugyanis a nemzeti és a közös európai identitást nem vagy-vagy alapon képzelték el soha, hanem azt képzelték, hogy létezik kettős identitás is, melynek lehetőségét a magyar jobboldal (beleértve az érdekjobboldali tolvajokat is) minden tekintetben tagadja.

Persze ettől a kettős identitás még vastagon létezhet, mint ahogy létezik is.
Lehet a személy is kettős identitású, például attól, hogy cigány, zsidó, sváb vagy bunyevác valaki, még érezheti magát magyarnak és viszont, és ez áll fenn az európai identitással kapcsolatban is.
Európainak lenni kicsit talán még több is, mint magyarnak, csehnek, németnek vagy franciának lenni, hiszen a fogalom nem csak származásra utal, hanem egyúttal megtestesít egy életvitelt, viselkedésformát, meghatározza a társadalom többi tagjához való viszonyt, elutasítja a gyűlöletkeltő és kirekesztő eszméket, előtérbe helyezi a humanizmust és Európa politikai fejlődésének eredményeit.
Európa a polgári lét hazája, és ezen elsősorban Nyugat-Európát értjük, szemben a félfeudális és sok vonásában legalább száz éves balkáni elmaradottsággal küzdő Kelet- Európával.
Aki nem érti, hogy mi az európaiság,
forduljon bizalommal József Attilához

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.